România şi Olanda au trimis deja salvatori în Turcia, în zona devastată de cutremur

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE şi că echipe de salvatori din România şi Regatul Ţărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremurul cu magnitudine 7,8 care a avut loc luni dimineaţa în sud-estul Turciei şi în alte ţări vecine, îndeosebi Siria, şi care s-a soldat până acum cu cel puţin 500 de morţi şi mii de răniţi în cele două ţări, transmite EFE.


Comisia Europeană coordonează trimiterea de echipe de salvare din statele membre care se alătură eforturilor autorităţilor locale în căutarea supravieţuitorilor acestui seism, adaugă sursa citată.

„Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţe coordonează desfăşurarea de echipe de salvare dinspre Europa”, a scris Lenarcic, potrivit agerpres.ro.

La rândul său, înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, a transmis că blocul comunitar este „pregătit să ajute” ţările afectate după un cutremur „devastator” care „a luat vieţile a sute de persoane şi a rănit mult mai mulţi”.

„Condoleanţele mele profunde numeroaselor familii care au pierdut vieţi şi le doresc însănătoşire rapidă celor răniţi. UE este total solidară cu dumneavoastră”, a scris tot pe Twitter şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Echipe de salvatori din România şi Olanda

Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU.

„Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin”, se arată într-un comunicat al executivului român.

Guvernul olandez a anunţat luni trimiterea în Turcia unei echipe de salvare pentru zone urbane, care include agenţi militari şi de poliţie, personal de prim ajutor şi pompieri, potrivit EFE. Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra, s-a declarat „tulburat de vestea cutremurului devastator din Turcia şi Siria”.

Cel puţin 500 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite, luni, în urma cutremurului violent. Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat că 284 de persoane au fost ucise, iar 2.323 au fost rănite, în timp ce autorităţile au desfăşurat echipe de salvatori şi aeronave cu provizii în zonele afectate, declarând în acelaşi timp o „alarmă de nivel 4" prin care se solicită asistenţă internaţională. În Siria, ţară deja devastată de peste 11 ani de război civil, un oficial guvernamental din domeniul sanitar a declarat că cel puţin 237 de persoane au murit şi alte aproximativ 600 au fost rănite, majoritatea în provinciile Hama, Alep şi Latakia, unde numeroase clădiri s-au prăbuşit.