Postul Paştelui 2023. Zilele cu dezlegare la peşte pentru credincioşi

Postul Paştelui este cel mai lung şi aspru post dintre toate posturile din an. Astfel că, numărul zilelor cu dezlegare la peşte este limitat pentru credincioşii care vor să ţină postul Paştelui.


Postul Paştelui începe pe data de 27 februarie şi are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care are loc pe data de 16 aprilie 2023.

Postul Paştelui este cel mai lung şi aspru de ţinut post dintre toate posturile mari de peste an. Spre deosebire de postul Crăciunului, care este mai permisiv în ceea ce priveşte zilele cu dezlegare la peşte, postul Paştelui este mai aspru şi are doar două zile în care credincioşi pot mânca peşte.

Duminică, 26 februarie, este lăsatul secului de carne pentru Postul Paştelui. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri „de dulce”, arată antena3.ro.

Postul Paştelui ne aminteşte, prin durata lui de 40 de zile, de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Cu alte cuvinte, creştinii ortodocşi, postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul Paştelui aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii Mântuitorului. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

Se observă repetarea numărului 40, care, în sens religios, are o semnificaţie aparte. Potopul lui Noe a durat 40 de zile şi 40 de nopţi. De asemenea, profetul Iezechiel a stat culcat 40 de zile pentru cei 40 de ani de nelegiuiri ai poporului iudeu. Primii regi ai poporului ales, David, Solomon, au domnit tot 40 ani, ca şi alţi regi sau judecători drepţi, precum Otniel, Debora şi Barac, Ghedeon, Eli, Ioaş.

Spre deosebire de Postul Crăciunului care este mai permisiv din punct de vedere alimentar, postul Paştelui nu are atât de multe zile cu dezlegare la peşte.

Numărul de zile cu dezlegare la peşte pentru enoriaşi în Postul Paştelui este de doar două zile. Astfel că, enoriaşii vor putea mânca peşte de sărbătoarea Buna Vestire şi de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile.