Peste 1.800 de străini au ajuns în judeţul Olt, în 2022. Peste 1.400 din ţări ca Turcia, Vietnam, India, Sri Lanka sau Nepal

1.824 de persoane, cetățeni din state terțe și europeni, au venit în judeţul Olt, în 2022. Totodată, au fost depistați peste 80 de străini în situații ilegale, fiind aplicate aproximativ 180 de amenzi. Au fost eliberate peste 1.800 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați.

Potrivit unui comunicat remis de Biroul pentru Imigrări Olt, 1.824 de străini au ajuns în judeţul Olt, dintre care 1.475 străini din state terțe, cei mai mulți din Turcia, Vietnam, India, Sri Lanka, Republica Moldova, Nepal și 349 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania, Bulgaria şi Spania.

„Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și reîntregirea familiei. Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 868 permise de ședere, dintre care 848 pentru ședere temporară și 20 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 67 certificate de înregistrare și 13 cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 2.051 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1.809 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, 166 de cereri au fost respinse, iar 76 se află în curs de soluționare”, se arată în comunicatul citat.

Pe linia combaterii șederii ilegale, au fost organizate 80 de acțiuni cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 82 de străini. Pentru 19 cetățeni străini au fost emise decizii de returnare de pe teritoriul României, iar ceilalți îndeplineau condițiile și au fost puși în legalitate.

De asemenea, alte 121 de decizii de returnare au fost emise ca urmare a revocării vizelor sau a dreptului de ședere ori a refuzului prelungirii acestui drept.

Totodată, au fost aplicate 176 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 64.000 de lei.