Pensiile speciale ar putea fi supraimpozitate și nu se vor mai putea cumula. Modificările stabilite de Coaliție

Liderii coaliției de guvernare au decis, duminică seara, modificarea proiectului privind reforma pensiilor speciale, aflat în Parlament. Astfel, la Senat vor fi depuse mai multe amendamente, printre care și unul referitor la interdicția de a cumula mai multe pensii speciale, spun surse politice.


Printre amendamentele pentru modificarea proiectului trimis de Guvern în Parlament la finalul anului trecut se numără și eliminarea posibilității ca membrii CSM să poată ieși la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Cei care încasează mai multe pensii speciale, vor trebui să opteze pentru unul dinte veniturile încasate, arată digi24.ro

De asemenea, nu vor fi pensii mai mari decât salariul avut în perioada de activitate, iar partea de necontributivitate din pensiile speciale va fi supraimpozitată cu 15%. Totodată, pensiile magistraților vor fi indexate cu inflația și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem. 

De asemenea, pentru pensionarii din Ministerul Apărării şi Ordine publică se elimină cinci sporuri din baza de calcul. 

Amendamentele urmează să fie depuse la proiectul de lege care se află în Senat. Senatul este prima cameră sesizată, după care proiectul merge la Camera Deputaților unde mai poate fi modificat. 

Ce prevede proiectul trimis în decembrie de Guvern în Parlament: 

ajustarea procentului de calcul de la 80% la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii, care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale; 

la magistrați este o ajustare dată de o vechime necesară în magistratură, strict în magistratură, dar şi o reducere a cheltuielilor, astfel încât toate pensiile vor fi recalculate şi nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul, după aprobarea acestui proiect şi publicarea lui în Monitorul Oficial şi după scurgerea termenului de şase luni de zile necesar recalculării prevăzute în lege; 

nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistraţi din ultimii 10 ani şi tot de la 6 la 12 luni pentru tot sistemul militar în ultimii cinci ani. Vârsta de acces la pensia de serviciu şi vechimea în serviciu au fost majorate. Astfel, vechimea în specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justiţie aceasta este de minim 25 de ani, fără perioade asimilate; 

de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat duminică că a văzut la liderii coaliţiei determinare să rezolve problema pensiilor speciale astfel încât să nu mai existe nicio pensie mai mare decât salariul, să existe contributivitate.

„Am văzut determinare la liderii coaliţiei să rezolve această problemă astfel încât acele principii să nu mai fie nicio pensie mai mare ca salariul, să nu se mai abuzeze de sisteme, să ai o anumită vechime care să fie aliniată la vechimea minimă, să ai parte de contributivitate, toate acele lucruri să se întâmple şi mai ales să nu se creeze alte noi categorii de speciali”, a declarat Budăi, la Prima News. 

Ministrul Muncii a mai spus că cea mai mare pensie specială din România este de 40.000 - 50.000 de lei pe lună și că sunt „aproximativ 200.000” cei care încasează pensii speciale.

„Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”, spune ministrul.