Organizatorii Romula Fest, ce se desfăşoară mâine la Reşca-Dobrosloveni, au pregătit o mulţime de surprize pentru cei care vor lua parte la eveniment. Una dintre acestea o reprezintă concursul de fotografie, video şi outfit, iar câştigătorii vor pleca acasă cu câte un premiu de 1.000 de lei.
Cum participi?
1. Dă Like paginii Romula Fest și Like & Share concursului.
2. Postează fotografia, reel-ul sau poza cu ținuta pe pagina ta de Facebook cu tag la pagina festivalului și tag la 3 prieteni.
3. Trimite materialul la romulafest@dobrosloveni.ro.
Criterii pentru materiale:
Fotografie:
- Format: JPG
- Dimensiune minimă: 4 MB
- Rezoluție: minim 3000px pe latura mare
- Fără colaje, watermark-uri sau rame.
- Fotografiile trebuie să surprindă un peisaj, o locație, o persoană, un obiect sau o activitate din cadrul Romula Fest.
- Se acceptă doar corecții de bază (brightness, contrast, crop, etc.).
Video:
- Format: MP4
- Durată: maxim 90 secunde
- Video-ul trebuie să ilustreze o activitate specifică Romula Fest.
- Corecții permise: luminozitate, contrast, crop, etc.
Outfit:
- Ținuta trebuie să aibă elemente inspirate din cultura dacică-romană.
- Fără conținut ofensator, violent sau discriminatoriu.
Jurizare:
- Respectarea temei concursului (criteriu eliminatoriu):
Materialele trebuie să fie relevante pentru festival și să includă un titlu și numele locului unde au fost realizate.
- Calitate artistică:
Indiferent de tipul echipamentului folosit.
- Creativitate:
Originalitatea și inovația sunt apreciate. Îndrăznește să fii diferit!
Drepturi de autor:
Prin trimiterea materialelor, participanții își dau acordul ca acestea să fie utilizate și expuse de organizatori, cu menționarea autorului.
Fiecare participant poate înscrie maximum 5 fotografii/video-uri sau o singură ținută. Rezultatele vor fi afișate pe pagina festivalului în termen de 5 zile.
Mult succes!
Romula este cel mai întins sit arheologic român de la sud de Carpați (peste 304 hectare) și unul dintre cele mai importante centre economice si culturale din provinciile romane dunărene. Orașul a fost vizitat de imparatul Filip Arabs, care în anul 248 d.Hr. a supervizat fortificarea acestuia cu zidul de caramidă care îi poartă azi numele. În acest oraș s-a nascut și a trăit mama viitorului imparat roman Galerius, arată identitatea.ro.
În secolul al II-lea Romula a primit rangul de municipiu, acest lucru fiind atestat de trei inscripţii: două dintre ele descoperite la Romula: o stelă funerară şi un fragment de placă votivă iar alta la Oescus în care se precizează că Romula era municipiu.
Se crede că ridicarea la rang de municipiu a avut loc în timpul reformei administrative din anii 119-120 en. în timpul împăratului Hadrian.
Evenimentele din aceşti ani aveau să schimbe brusc condiţia acestei aşezări, ea devenind un important centru urban cu statut de reşedinţă politico-administrativă, căruia Hadrian i-a acordat o importanţă deosebită. Astfel veche aşezare dacică cucerită de romani a devenit o așezare urbană, capitala Daciei Inferior, primind numele de Romula şi rangul de municipiu.
Odată cu ridicarea sa la condiţia unei capitale de provincie, Romula a cunoscut o reală dezvoltare a vieţii urbane. Oraşul a fost înconjurat cu o centură fortificată şi au fost înălțate primele mari construcţii. Tot acum oraşul a devenit o importantă stațiune fiscală, un important centru vamal şi reşedinţa guvernatorilor Daciei Inferior.
Promovarea Romulei la rangul de colonie este şi ea atestată de câteva inscripţii cum ar fi un grup statuar închinat Dianei şi lui Apollo, relieful votiv dedicat zeiţei Dardanica şi sacrofagul lui Aelius Iulius Iulianus, acest lucru întâmplându-se în timpul împăratului Septimius Sever, împăratul roman care a abordat pentru ultima dată asemenea demnităţi urbane în Dacia.
După acest eveniment evoluţia Romulei a continuat în acelaşi ritm, ea atingând apogeul dezvoltării sale în primele decenii ale secolului al II –lea. Au fost ridicate construcţii impunătoare , edificiul administrativ şi un cartier rezidenţial.
Denumită acum capitală a Daciei Malvensis, până la retragerea aureliană, Romula-Malva a fost reşedinţă procuratorilor acestei provincii, ea fiind privită ca principalul bastion al romanităţii în Dacia Sud –Carpatică, al rezistenței în fața atacurilor tot mai puternice ale carpilor şi geţilor. Atacurile barbare ce au avut loc către mijlocul secolului al III- lea la graniţa de răsărit a provinciei, au declanşat criza stăpânirii romane din Dacia, aducând în prim- planul evenimentelor, îndeosebi regiunile sudice ale acestora.
Astfel, după mai bine de un secol de continuă prosperitate, Romula –Malva a suferit în acestă vreme distrugeri însemnate din cauza popoarelor migratoare.
Invazia carpică din anii 245-247 en. i-a pricinuit numeroase distrugeri . Atacurile geto-carpice se reînnoiesc în anul 248 d. Hr. şi se ţin lanţ până la părăsirea Daciei de către romani.
Romula a fost şi ea abandonată, aici rămânând să locuiască doar o parte din populaţia săracă care s-a împăcat bine cu stăpânirea barbară.
Despre Romula putem spune că a fost unul dintre cele mai de seamă oraşe ale Daciei Inferioare, care a depăşit ca înflorire şi frumuseţe pe cele de la Drobeta, Sucidava şi Cioroiu Nou.