Panouri fotovoltaice flotante, pe Barajul de pe Olt de la Ipoteşti

Panouri fotovoltaice flotante de 10 megawaţi vor fi instalate pe barajul de pe râul Olt de la Ipoteşti, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Este vorba despre un proiect pilot, alternativă la producerea energiei cu ajutorul apei, care ar urma să fie implementat, până la finalul acestui an.

Proiectul este derulat de Hidroelectrica.

„Până la sfârșitul anului va atribui primul proiect pilot de 10 megawați, un proiect pilot de panouri fotovoltaice flotante, pe care Hidroelectrica îl va face în premieră națională, de 10 megawați pe 10 hectare în județul în județul Olt, la hidrocentrala, la amenajarea hidroelectrică de la de la Ipotești a sucursalei Vâlcea.

Ne-am gândit în perspectivă tocmai pentru a putea folosi și aceste luciuri de apă pentru a produce energie electrică, pentru că fotovoltaicul, cu hidro se echilibrează foarte bine și facem 2 lucruri odată producem mai multă energie, echilibrăm mai bine energia, dar și reducem evaporarea apei.

Acest proiect va fi multiplicat și la alte lacuri de acumulare, în așa fel încât Hidroelectrica să producă mai multă energie și să-și protejeze resursa”,
a declarat Virgil Popescu, la Antena 3.

Ministrul a vorbit şi despre energia produsă cu ajutorul cărbunelui şi despre situaţia de la Complexul Energetic Oltenia.

„Am declarat că în această perioadă de criză și cât va dura această criză și cât va fi nevoie, vom produce maxim din cărbune.

A fost cărbune ziua trecută 1.500-1.700 de megawați. În momentul de față, discutând cu cei de la Complexul Energetic Oltenia, că pentru că ei sunt principalii producători, gândim o strategie în așa fel încât să acumulăm cât mai mult cărbune, în așa fel încât să pornim cu stocuri foarte mari în această iarnă, să avem o producție de cărbune în această iarnă mai mare față de iarna trecută.

Tendința noastră pe termen lung tendința pe anul acesta, pe iarna aceasta, probabil că și pe iarna viitoare nu veți vedea o scădere a producției de energie din cărbune și nu veți vedea o scădere atâta timp cât va fi nevoie și vom avea această criză energetică la nivel european și la nivel mondial, cu războiul la frontieră, nu vom avea aici o scădere a producției de cărbune”,
a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu în emisiunea În faţa națiunii de la Antena 3.