O nouă amânare în dosarul de la ICCJ al lui Darius Vâlcov. Decizia privind reluarea procesului ar putea fi luată pe 27 iunie

O nouă amânare în dosarul în care Darius Vâlcov a primit o condamnare de opt ani, în primă instanţă. Pe 27 iunie, judecătorii ICCJ ar putea spune dacă procesul se reia. 

Judecătorii au amânat pentru 27 iunie 2022 să ia o decizie în cazul dosarului fostului ministru al Finanțelor, arată libertatea.ro.

După ce în 2018 a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 8 ani de închisoare, Vâlcov a atacat decizia, iar la termenele trecute, el a solicitat, prin avocaţi, ca instanţa de apel să analizeze, cu prioritate, dacă procesul lui mai poate continua.

Conform G4media, avocaţii lui Vâlcov spun că, potrivit unei decizii a CCR, completurile de 3 judecători, deci şi cel care l-a condamnat pe clientul lor, nu erau specializate în judecarea cauzelor de corupție, iar procesul ar trebui să se reia de la zero. Procurorul de şedinţă care reprezintă DNA în sala de judecată s-a opus acestei solicitări şi a invocat hotărârea Curţii de Justiție a Uniunii Europene, în care precizează că „dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce la anularea hotărârilor pronunțate de completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor ce constituie infracțiuni grave de fraudă, care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii, sau de corupție”.