Muzeul Judeţean Olt transformă brăţara dacică de la Optaşi-Măgura într-un brand

Brățara dacică descoperită la Optași-Măgura va fi transformată într-un brand pentru judeţul Olt. Muzeul Judeţean Olt vrea să o reproducă şi să o vândă la magazinul din holul instituţiei.

Managerul Muzeului Judeţean Olt, George Smarandache, a declarat la emisiunea „Reporter 24” că brăţara va fi comercializată sub forma unui cub.

„Încercăm să facem un brand din această brăţară. Am câteva prototipuri de obiecte pe care vrem să le comercializăm la magazinul pe care l-am deschis în holul muzeului. Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura va fi un brand pentru judeţul Olt, va fi amplasată într-un cub de răşină, iar alături de ea va fi o carte cu toate informaţiile despre acest artefact, cu fotografii, dar şi un certificat de autenticitate. Va fi un obiect care va putea decora destul de elegant un birou sau o vitrină.

În acest context, am încercat şi am obţinut aprobare să înfiinţez şi acel magazin de la parter. Majoritatea obiectelor care au putut fi imprimate poartă amprenta locurilor noastre. Există inclusiv puzzle-uri cu imagini ale muzeului, cu clădiri, cu Slatina veche. Avem multe, am făcut câteva eşantioane din fiecare, sunt peste 100-150 de obiecte în sine. Am luat câteva din fiecare, ca să vedem ce se caută. Să ştiţi că se caută toate, începând de la soldăţei de plumb pentru care am stabilit un preţ modic, faţă de alte muzee. Am ţinut să facem acest magazin pentru promovarea muzeului şi judeţului Olt, în special, iar doi la mână, de câte ori se merge undeva, în străinătate sau în afara judeţului, nu exista un loc din care să iei ceva reprezentativ pentru judeţ”, a declarat Smarandache.

 El a adăugat că în această perioadă sunt căutate mai multe variante sub care ar putea fi vândută brăţara reprodusă.

 „Urmează să fie găsită şi brăţara dacică, la acest magazin. Am încercat cu o firmă specializată de proiecţii 3D de la Craiova să facem acest obiect. Nu au reuşit pentru că trebuie scoase în detaliu cam toate elementele de pe ace obiect. Un lucru care nu iese ca lumea nu are rost să fie făcut. Mai căutăm şi am discutat cu cineva de la Brăila, care ar avea un scaner mai performant care să reproducă la scara de 1 la 1. Când vom fi gata, noi vom cere aprobare de la Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor”, a mai spus George Smarandache.

 Brăţara dacică descoperită în anul 2017, la Optaşi-Măgura, poate fi văzută începând din anul 2021 la Muzeul Judeţean Olt, unde este expusă.

 De la descoperire, brăţara a fost în custodia Muzeului Național de Istorie a României – București pentru expertizare și evaluare, iar prin eforturile CJ Olt şi Muzeului Judeţean, a revenit acasă.

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107.98 grame) şi poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.

 În noiembrie 2017, poliţiştii din Optaşi au ridicat brăţara de la un tânăr din localitate, în vârstă de 27 de ani, care nu a anunţat autorităţile despre descoperirea făcută. Mai mult, acesta a distrus-o, încercând să amaneteze o parte din ea.