Pe perioada verii, medicii orl-işti de la spitalul caracalean întâlnesc foarte mulţi pacienţi ce vin cu diferite afecţiuni cauzate de expunerea necorespunzătoare la aerul condiţionat.
Medicul Mihnea Tuţă spune că toate aparatele de aer condiţionat trebuie să fie curăţate la începerea sezonului cald. Mai mult de atât, doctorul recomandă ca aparatele de aer condiţionat să nu fie montate în dormitoare.
„Există o întreagă patologie legată de aparatele de aer condiţionat, care sunt folosite în mod greşit. Apartele de aer condiţionat au filtre care trebuie să fie curăţate în permanenţă de către firmele specializate, la începerea sezonului cald. Dacă filtrele nu sunt curăţate, atunci aerul este unul bacteriologic. Celebră este bacteria Legionella, sau boala legionarilor. În California, veterinarii americani, numiţi şi legionari, au fost la o şedinţă, şi pentru că filtrele nu fuseseră curăţate, s-au îmbolnăvit toţi din sală. Şi de atunci s-a spus: atenţie aer condiţionat, pericol de infecţie cu Legionella. Nu vorbim numai de Legionella, sunt şi cipuperci, mucegaiuri care se dezvoltă în aparatele de aer condiţionat. Recomandabil este ca aparatele să nu fie puse în dormitoare, să fie montate pe holuri sau într-o cameră, iar uşile să fie lasate deschise, astfel încât aerul cald existent să se amestece cu cel rece”, a spus Mihnea Tuţă.
Şoc termic, la variaţiile mari de temperatură
Medicul a precizat că organismul reacţionează atunci când este supus unor variaţii mari de temperatură.
„Există regula celor cinci, care este valabilă pentru aparatele din maşini, dar se poate adaptat şi pentru cele din case. În primul rând, cu cinci minute înainte de a ajunge la destinaţie, închideţi aerul condiţionat, el trebuie să furnizez o temperatură cu maximum cinci grade mai puţin decât mediul ambiant. Da îl pui la 16 grade, faci gheţărie, treci dintr-un birou în altul unde sunt 30 de grade sau cobori din maşină, poţi suferi un şoc termic. Nasul reacţionează brutal, se înfundă şi apar sinuzite, otite, laringite. Nu trebuie să avem frig într-o cameră, iar în cealaltă să fie cald. Copiii resimt foarte uşor diferenţele de temperatură. Organismul înregistrează un şoc. Nasul reacţionează, el nu poate să adapteze aerul la temperatura corpului. Nu poate adapta variaţiile atât de mare de temperatură şi atunci apare rinoreea, se blochezaă nasul, apart otitele. Laringele se resimte şi el, e ca şi când ai bea cuburi de gheaţă şi apoi mănânci ciorbă fierbinte. Acest lucru este interzis! Aceste variaţii mari pot duce la probleme serioase”, a conchis medicul.