Comunitate

2020-06-25, 10:19:10

Service-uri auto fără autorizaţie de funcţionare în Olt. Un control al ANPC-ului a scos la iveală numeroase nereguli

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat ample acţiuni de control, la nivelul întregii țări, referitoare la respectarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor la service-urile auto și la comercializarea/promovarea autoturismelor și pieselor auto în cadrul spațiilor aferente showroom-urilor. Acţiunea s-a desfăşurat inclusiv în judeţul Olt, comisarii ANPC descoperind o serie de neregului. De la lipsa autorizaţiei de funcţionare, până la practici incorecte faţă de cei care îşi duceau maşinile la reparat. Au curs amenzile aplicate de Protecţia Consumatorului.

Comisarii ANPC au aplicat 123 amenzi contravenţionale în valoare de 496.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor în mai multe service-uri din ţară, printre care şi din Olt. De asemenea au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme din  showroom-uri în valoare aproximativă de 55.000 lei. 

În cursul acţiunilor de control s-au constatat o serie de abateri. Mai mult, în judeţul Olt au fost depistate service-uri auto care funcţionau fără autorizaţie. 

Lipsa totală sau parțială a autorizațiilor de funcționare, în județele: Bacău, Mureș, Covasna, Harghita, Mehedinți, Timiș, Olt, Ilfov, Bihor și Municipiul București; Lipsa totală sau parțială a precizărilor cu privire la garanția pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate, în județele: Galați, Cluj, Gorj, Olt, Alba, Harghita, Sibiu, Mureș, Covasna, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Satu Mare și Municipiul București; Nerespectarea timpului de remediere al defecțiunilor acoperite de garanție, în județele: Covasna, Hunedoara, Harghita, Olt, Gorj și Bihor”, se arată într-un comunicat de presă al ANPC.

Numeroase deficienţe au fost depistate şi în ceea ce priveşte informarea consumatorilor.

Lipsa afișării sau afișare neconformă a prețurilor și tarifelor orare (prețurile sau tarifele afișate nu corespund cu cele din deviz, în sensul că sunt mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale, nu sunt așezate la loc vizibil sau sunt afișate în mod echivoc, fără a avea toate explicațiile necesare), în județele: Vâlcea, Olt, Gorj, Alba, Giurgiu, Teleorman, Brașov, Sibiu, Buzău, Bacău, Iași, Covasna, Vaslui, Tulcea, Galați, Ilfov, Mureș, Hunedoara, Cluj, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Botosani și Municipiul București”, se mai arată pe site-ul ANPC.

De asemenea, comisarii ANPC au descoperit că în service-urile din judeţul Olt erau utilizate aparate de măsură fără dovada verificării metrologice. 

ANPC va continua analiza și centralizarea rezultatelor seriei de verificări în domeniul service-urilor și dealer-ilor auto, la nivel national. Totodată,  îi asigură pe consumatori că supraveghează atent piața pentru a verifica modul în care operatorii economici le respectă drepturile, în timpul actului comercial.


Comentarii

Redacţia

2020-06-25 10:19:10

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...