Eveniment

2019-09-18, 16:02:38

Poliţistul din Olt care a ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan, acord de recunoaştere cu DNA. Foştii şefi ai Academiei de Poliţie, trimişi în judecată

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului rector şi a fostului prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan” Cuza, în dosarul ameninţărilor cu moartea adresate jurnalistei Emilia Şercan. Cel care a transmis mesajele de ameninţare, poliţistul originar din Slatina, Gheorghe-Adrian Bărbulescu, şi-a reconoscut fapta şi urmează să încheie un acord cu procurorii anticorupţei.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor instrumenta acest dosar în care Adrian Iacob, la data faptei chestor de poliție și rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, şi Petrică-Mihail Marcoci, la data faptei comisar șef de poliție și prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, sunt acuzaţi de instigare la șantaj.

Potrivit procurorilor, la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie 2019, Iacob și Marcoci l-au determinat pe Bărbulescu să-i transmită Emiliei Şercan mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

„Concret, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire fusese menținut în cadrul academiei, să achiziționeze mai multe aparate de telefon second hand și cartele preplătite pentru a transmite mesaje de amenințare persoanei vătămate”, arată procurorii DNA.

Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor.

Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs.

„Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați”, mai arată anchetatorii.

Procurorii DNA mai spun că, după trimiterea mesajelor de amenințare, inculpații au avut mai multe convorbiri cu Adrian Bărbulescu, folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, prilej cu care i-au cerut să șteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, precum și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări.

Adrian Bărbulescu şi-a recunoscut faptele şi urmează să încheie un acord cu procurorii DNA, el urmând să fie judecat într-un dosar separat, pe procedura simplificată.

„Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză. Față de inculpatul Bărbulescu Gheorghe-Adrian, procurorii anticorupție au dispus disjungerii cauzei în vederea încheierii unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției”, mai arată procurorii DNA.

Comentarii

Redacţia

2019-09-18 16:02:38

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...