Oltenii cu ferme mici pot beneficia de 15.000 de euro. Ce condiţii trebuie să îndeplinească

Oltenii care doresc să-şi dezvolte fermele au posibilitatea să acceseze submăsura 6.3 „Sprijin pentu dezvoltarea fermelor mici”. AFIR a anunţat oficial deschiderea sesiunii de depunere începând de luni. Pentru această sesiune, care se pare că este şi ultima, sunt disponibile aproape 46 de milioane de euro.

La nivel naţional, 3.060 de mici fermieri vor beneficia de finanţare prin PNDR, cei 15.000 de euro urmând să-i folosească pentru orientarea spre piață a producției, dar și pentru creșterea veniturilor de pe urma eficientizării activității.

Pentru a putea beneficia de acest sprijin, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

-să se încadreze în categoria micorîntrepridnerilor şi întreprinderilor mici;
-să deţină o exploataţie agricolă cu dimenisune economică cuprinsă între 4.000-11.999 S-O (valoare de producţie standard), adică fermă mică;
-exploataţia agricolă să fie înregistrată cu doi ani înainte de solicitarea sprijinului;
-să prezinte un plan de afaceri;
-să nu fi beneficiat de sprijin anterior prin această submăsură din PNDR 2014-2020;
-implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de nouă luni de la data semnării decizie de acordare a sprijinului;
-în cazul în care exploataţia agricolă vizează creşterea animalelor, planul de afaceri va prevede în mod obligatoriu modalitatea de depozitare şi gestionare a gunoiului de grajd;
-să aibă domiciliul social în Unitatea Administrativ Teritorială în care este înregistrată exploataţia;

Fermierii pot depune solicitările online pe pagina de internet a Agenției, www.afir.info, începând din 22 iulie, ora 9.00 și până cel târziu pe 31 decembrie 2019, ora 16.00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile.

Finanțarea acordată prin intermediul submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” este sută la sută nerambursabilă și este în valoare fixă de 15.000 euro. Acest sprijin se acordă în două tranșe: 75 la sută din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului la momentul finalizării obiectivelor propuse de beneficiar prin Planul de afaceri.

188 de fermieri din judeţ au depus, în vara anului trecut, proiecte pe submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. În urma publicării raportului de selecţie de către AFIR, doar 35 de fermieri din judeţ au primit finanţare.

Banii au ajuns la fermieri din următoarele localităţi: Scorniceşti (sat Jitaru), Caracal, Topana, Potcoava (sat Sineşti), Urzica (patru fermieri), Grădinari (trei fermieri), Găneasa, Giuvărăşti (trei fermieri), Gârcov (doi fermieri), Pleşoiu (trei fermieri din Pleşoiu, Doba şi Arceşti Cot), Izbiceni (şapte fermieri), Scorniceşti (doi fermieri din satele Bălţaţi şi Mărgineni), Slătioara (doi fermieri), Cilieni (doi fermieri), Grădinile şi Obârşia.