Sănătate

2019-08-06, 15:49:24

Oltencele, tot mai conştiente de importanţa prevenţiei în cancerul mamar. Radiolog de la Spitalul Slatina: „Stau cu sufletul la gură, multe sunt speriate”

Medicii radiologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina spun că oltencele au înţeles importanţa prevenţiei şi se prezintă tot mai des la controale de rutină, solicitând investigaţii ale sânului. Speriate că vor primi un diagnostic crunt, multe oltence stau cu sufletul la gură, în aşteptarea rezultatului de la ecograf sau de la mamografie. Din zece oltence, cel puţin una are leziuni suspecte ale sânului.

Şefa Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Anca Iordache, spune că listele de aşteptare pentru mamografii şi radiografii ale sânului nu sunt foarte mari.

„Oltencele au început să înţeleagă importanţa prevenţiei şi vin la controale periodice. Sunt multe paciente care se investighează atât mamografic, cât şi ecografic, pentru eventuale afecţiuni ale sânului, probabil şi speriate de creşterea incidenţei cancerului de sân. Sunt din ce în ce mai conştiente de importanţa controalelor periodice. Se programează prin policlinică, cu bilete decontate de CAS Olt. În interval de o lună, li se face investigaţia. Nu sunt liste foarte mari de aşteptare, cum sunt la CT şi la RMN, pentru că preţul unei radiografii mamare este mult mai mic. Ne încadrăm de la o lună la alta. Important este să aibă biletul de trimitere valabil”, a spus medicul Ana Iordache.

Din zece oltence, cel puţin una este descoperită cu o leziune suspectă la sân, pentru care se recomandă alte tipuri de investigaţii, pentru confirmarea diagnosticului.

„Din păcate, descoperim oltence cu probleme. Din zece paciente, cel puţin una are o leziune suspectă. Le trimitem la oncologi, care recomandă o biopsie. În funcţie de rezultat, au de parcurs următori paşi: chimioterapie, radioterapie, intervenţie chirurgicală. Apoi vin la controale. Avem multe paciente care vin la control şi după intervenţii chirurgicale. Stau cu sufletul la gură, multe sunt foarte speriate. Am avut o pacientă la care am făcut o mamografie. Mi s-a părut ceva suspect şi i-am spus că vreau să o văd şi ecografic. Am descoperit că era o aluniţă, care se proiecta. A venit terminată, era convinsă că are ceva grav. Multe sunt stresate, pentru că au auzit şi ele că a crescut incidenţa cancerului mamar”, a adăugat radiologul slătinean.

Comentarii

Redacţia

2019-08-06 15:49:24

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...