Ghinea despre Florin Jianu: E tipul de ventuză lipită de bugetul de stat. Știe doar să pună presiune. Eu am vrut să-l ajut să se acrediteze, pentru că era supărat că nu poate gestiona fondurile din PNRR

În contextul în care a ieșit la iveală faptul că în PNRR apar costuri nejustificate de peste 2 milione de euro dedicate Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, îl învinovățește pe Florin Jianu, susținând despre acesta că este „tipul de ventuză lipită de bugetul de stat, care știe doar să pună presiuni”, potrivit g4media.ro.


Reamintim că Florin Jianu este fostul ministru pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism din Guvernul Ponta. În prezent, Jianu e membru în Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGC-IMM).

Prezent vineri seara la Digi24, ministrul Cristian Ghinea a dezvăluit că Florin Jianu a continuat să facă presiuni în spațiul public și pe linie politică, nemulțumit că structura FNGC-IMM nu e luată în calcul pentru a gestiona fondurile europene din PNRR.

„Domnul Jianu este tipul de ventuză lipită de bugetul de stat, care știe doar să pună presiuni. Și îmi asum ceea ce spun (…). A tot continuat să spună că FNGC-IMM trebuie să gestioneze acești bani eurpeni. Era cu mare supărare, cum că Ghinea nu vrea să bage FNGC-IMM în PNRR. I-am explicat frumos: D-le, nu pot să te bag în PNRR că nu ai acreditare. Tot ce puteam să fac era să îl băgăm în PNRR ca să îți facă pregătirea pe viitor, pntru a obține această acreditare”, a explicat Cristian Ghinea.

Ministrul mai spune că în urma acestei propuneri, ca FNGC-IMM să își facă pregătirea pentru a se acredita ca instrument de gestionare a fondurilor europene, s-a ajuns la problema semnalată în presă, ca venind sub formă de reproș din partea Comisiei Europene.

„Acum, ce vreau să comunic este că și interpretarea celor de la Comisia Europeană a fost cam chichiricioasă, pentru că nu scrie nicăieri în PNRR că cei 2 milioane de euro sunt pentru traininguri. Pregătirea pentru acreditarea FNGC-IMM ca instument de gestionare a fondurilor europene implică mult mai multe, și un soft de evaluare și multe alte lucruri.  Deci este o interpretare grosieră din partea unui funcționar din Comisia Europeană, pentru că nu se spune nicăieri că cei 2 miliioane de euro vor fi folositi pentru instruirea a 15 persoane. Numai că FNGC-IMM trebuia să dea detalii concrete legat de cum împarte costurile și n-a făcut-o”, a comentat Cristian Ghinea.

Ministrul a încheiat subliniind că a vrut să dea o mână de ajutor FNGC-IMM, iar răspunsul a fost că Floirn Jianu nu și-a făcut temele: „Ei trebuia sa dea detalii concrete despre costurile implicate în programul de acreditare. Nu au făcut-o.”

Ghinea a mai menționat că atâta timp cât FNGC-IMM nu revine cu toate delaiile de cost, investiția aceasta nu se va mai regăsi în PNRR.

Răspunsul transmis de Florin Jianu:

„Sunt 9 membri in Consiliul de Administratie al FNGCIMM, eu fiind unul dintre ei, nu am fost si nu sunt Presedintele Consiliului de Administratie, ci doar un simplu membru. FNGCIMM este o institutie detinuta 100% de statul roman prin Ministerul de Finante, deci sunt obligat sa reprezint si sa sustin statul roman, atat ca reprezentant efemer (6 luni) cat si ca roman. FNGCIMM ar implementa cu un comision de 0% fondurile din PNRR, versus 22% cat ajung comisioanele intermediarilor financiari propusi in PNRR (vezi pagina 676 din PNRR). Raspunsul e simplu in favoarea cui este raportul cost/ ericienta.  FNGCIMM este in etapa A TREIA, o etapa foarte avansata, de autorizare pentru implementarea fondurilor europene de tip ,instrumente financiare’, deci progresele sunt reale si avansate, nu a asteptat pasiv sa fie nepregatit pt implementare in PNRR. E acolo munca a sute de angajati care chiar isi asuma ca vor implementa cu succes programe, asa cum au facut si cu IMMINVEST sau alte programe. Programul National de Relansare si Rezilienta presupune reformarea institutiilor Romaniei, cum ajutam la aceasta reforma daca banii merg catre alte institutii nedetinute de statul roman?! Le condamnam la o continua subdezvoltare si o dependenta perpetua de institutii international.

Mentionez ca niciunul dintre membrii CA nu are vreun avantaj material din faptul ca FNGCIMM va implementa fonduri in PNRR, remuneratia pentru administratori este fixa, in valoare de 7000 lei, avantajul ar fi ca sute de milioane de euro din comisioanele percepute de alti intermediari financiari ar ajunge astfel la mii de IMMuri (am calculat ca din 300 de milioane de euro comisioane ar putea beneficia minim 6000 de startupuri).

Mandatul meu se incheie curand dar asa cum am spus la preluarea lui, sunt DATOR sa reprezint in fiecare zi cu onoare si cinste interesele Romaniei si ale romanilor, asa cum ar trebui sa o faca toti cei aflati vremelnic in functii publice.  Argumentele profesionale ar trebui sa primeze in spatiul public iar nu lozinci si neadevaruri.”