Societate

2017-06-30, 15:10:15

FOTO. Producătorii, nemulţumiţi de condiţiile din Piaţa Zahana. Legumele şi fructele se strică pe mese, iar oltenii aleg să meargă la cumpărături în supermarket

Lume pestriţă, legume şi fructe pe ales în Piaţa Zahana. Peste toate s-a aşternut un val sufocant de căldură. Atât producătorii, comercianţii, slătinenii, cât şi produsele alimentare stau ca într-un cuptor. Producătorii olteni se plâng că, în lipsa unui sistem de climatizare, li se strică legumele pe mese. Aceştia susţin că au pagube însemnate, iar saci întregi cu legume şi fructe ajung la porci din cauza căldurii.

Atmosferă sufocantă în cea mai mare piaţă agroalimentară din Slatina. Aerul este irespirabil, iar legumele şi fructele se deshidratează pe mese.

Producătorii şi comercianţii se plâng că au pierderi foarte mari, legumele şi fructele suferind modificări după doar câteva ore de stat în căldura sufocantă.

Anişoara Pîrnă este din Curtişoara, iar vineri a venit la piaţă cu fasole verde, castraveţi, sfeclă roşie şi fructe de pădure. Spune că fructele sale sunt perisabile şi nu rezistă până seara, fiind expuse toată ziua căldurii sufocante.

„Vin la piaţă cu produse puţine ca să le vând şi să aduc altele proaspete a doua zi. Pe lângă fasole verde, castraveţi şi sfeclă roşie, am adus şi fructe de pădure. Sunt fructe perisabile, nu stau bine până seara pe o asemenea căldură. Nu este bine să stropim produsele cu apă, pentru că umiditatea în exces şi căldura fac ca acestea să se strice şi mai repede. Toată marfa pe care o am devine palidă”, a spus femeia din Curtişoara.

Vecina acesteia de masă susţine că păstârnacul pe care îl are la vânzare îşi va schimba culoarea până seara.

„Condiţiile în Piaţa Zahana lasă de dorit. Până diseară păstârnacul se înnegreşte”, susţine femeia care nu a dorit să-şi dea numele.

Supermarketul, în detrimentul pieţei

Pentru că sunt nevoiţi să intre într-o adevărată saună ca să-şi facă aprovizionarea cu legume şi fructe proaspete, slătinenii evită de foarte multe ori, mai ales în perioada caniculară, să vină la piaţă. Aceştia aleg să-şi facă cumpărturile în supermaketuri, care deţin sisteme performante de climatizare.

Doamna Mioara de la Curtişoara se arată nemulţumită că oamenii nu mai vin la piaţă să-şi cumpere legume proaspete şi preferă să meargă în supermaket, unde este răcoare şi plăcut, pe o asemenea perioadă caniculară. Femeia spune că este nevoită să mai lase din preţ spre seară, doar ca să nu înregistreze pagube şi mai mari.

„Este foarte cald în piaţă, ni se strică marfa, se pălesc legumele de la atâta căldură. Oltenii preferă să meargă în supermarket, unde este răcoare. Spre finalul zilei mai las din preţ, decât să ni se deterioreze toată marfa”, a spus Mioara.

„În jurul prânzului, nimeni nu calcă în piaţă”


Cristi are masa plină cu piersici. Este comerciant şi aduce legume şi fructe de sezon. Vinde două sortimente de piersici, unele mai mari la 3 lei kilogramul, iar cele mai mici sunt 2,5 lei. Acesta s-a arătat nemulţumit de condiţiile din piaţă, spunând că este nevoit să dea piersicile stricate cu un leu, celor care doresc să facă ţuică.

„Avem pierderi foarte mari din cauza căldurii, noi am mai lăsă la preţ, dar cine să le ia. Nu sunt condiţii! În jurul prânzului, nimeni nu calcă în piaţă. Merg la supermaket, pentru că acolo au condiţii. Dau piersicile la sac, cu un leu, celor care le iau pentru ţuică”, a spus comerciantul.

Şi Mioara Plopeanu de la Scărişoara spune că o mare parte din caisele pe care le-a adus, vineri, la piaţă spre a fi vândute oltenilor vor ajunge la ţuică, pentru că acestea se strică foarte repede fiind expuse la căldură.

„Le băgăm la ţuică, este foarte cald şi se strică. S-au uscat şi foile de la porumb, îi vom da la porci. Trebuie să aducem marfă zilnic, pentru că se strică”, a spus Mioara Plopeanu.

Reprezentant Prima Piaţă: „Este nevoie de o renovare a Pieţei Zahana, apoi discutăm de climatizare”


Concesionarul Pieţei Zahana cunoaşte problemele apărute în această perioadă caniculară. De fapt, problemele sunt permanente. Iarna, legumele îngheaţă, iar vara se usucă de la căldură.

Reprezentanţii Prima Piaţă susţin că este nevoie de o renovare a celei mai mari pieţe din Slatina, urmând ca apoi să se discute despre un sistem de climatizare.

„Este nevoie de o renovare la Piaţa Zahana şi apoi discutăm de climatizare. Ne gândim pe viitor la o modernizare, dar a scăzut foarte mult numărul producătorilor şi cel al comercianţilor din cauza numeroaselor controale efectuate de autorităţi”,
au spus reprezentanţii societăţi care administrează Piaţa Zahana.

Comentarii

Redacţia

2017-06-30 15:10:15

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...