Actualitate

2019-11-19, 15:08:59

Focare de varicelă la Grădiniţa cu Program Normal „Spiru Vergulescu” şi la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina

Două focare de varicelă evoluează, în prezent, la Grădiniţa cu Program Normal „Spiru Vergulescu” şi la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina, 26 de copii fiind afectaţi.

Potrivit datelor transmise de DSP Olt, de la începutul sezonului rece şi până în prezent, la nivelul judeţului au fost instituite două focare de varicelă în colectivităţi de învătământ preşcolar şi şcolar din Slatina. Astfel, sunt cinci cazuri de copii bolnavi la Grădiniţa cu Program Normal „Spiru Vergulescu” şi 21 de elevi de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina. Toate cazurile au fost izolate la domiciliu, fiind forme uşoare de boală.

În total, în acest an, în judeţ au fost descoperite nouă focarelor de varicelă, care însumează 151 de cazuri de îmbolnăviri, după cum urmează: Slatina - şase focare (Colegiul Naţional „Radu Greceanu” - cinci cazuri, Colegiul Naţional „Ion Minulescu” - două focare, cu 63 de cazuri, GPP „Ion Creangă” - şapte cazuri, GPP nr. 5 - 41de cazuri, Grădiniţa cu Program Normal „Spiru Vergulescu” - cinic cazuri; Balş - două focare ( GPP nr. 1 - 17 cazuri, Liceul „Petre Pandrea” - cinci cazuri; Rusăneşti - un focar (Şcoala Gimnazială - opt cazuri).

Măsurile dispuse de DSP Olt în vederea limitării extinderii îmbolnăvirilor sunt: izolarea la domiciliu a tuturor cazurilor bolnave şi suspecte; supravegherea clinico-epidemiologică a colectivităţii de către cabinetul medical şcolar, sub îndrumarea tehnică a Compartimentului de Supraveghere şi Controlul Bolilor Transmisibile pe perioada maximă de incubaţie a bolii; evaluarea stării clinice, examinarea tegumentelor şi mucoaselor, verificarea temperaturii; curăţenia şi dezinfecţia curentă; aerisirea, respectarea pauzelor minime necesare între ore, evitarea contactelor cu restul colectivitatii; triaj epidemiologic efectuat zilnic de către cadrele sanitare, la intrare în colectivitate.

Deşi varicela face parte din categoria bolilor prevenibile prin vaccinare, în România vaccinarea antivariceloasă nu este inclusă în Programul Naţional de Imunizări. Vaccinul este disponibil în farmacii, la cerere.

Varicela este o boală cu înaltă contagiozitate şi evoluează în microfocare de colectivitate.


Comentarii

Redacţia

2019-11-19 15:08:59

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...