DSVSA Olt confirmă cel de al patrulea focar de pestă porcină africană la Rusăneşti. Proprietarul care şi-a ascuns animalele ar putea fi sancţionat

Deşi sute de porci au fost omorâţi la Rusăneşti, cel de al patrulea focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o stână de la marginea localităţii. Echipele de medici de la DSVSA Olt se află în localitate pentru stabilirea împrejurărilor în care au fost infectaţi cei opt porci.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa, a declarat că  proprietarul care şi-a ascuns animalele ar putea fi sancţionat.

„Se confirmă şi cel de al patrulea focar la Rusăneşti. Este posibil ca gestul proprietarului de porci să fie încadrat la infracţiune. Mai mult ca sigur el va fi amendat. Vom stabili toate detaliile în urma anchetei epidemiologice. Sunt colegii la faţa locului şi fac anchetă”, a spus Venera Popa.
 
Dacă se va constata că proprietarul animalelor s-a sustras sacrificării porcilor, acesta va fi sancţionat conform HG 984/2015 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările ulterioare.

Actul normativ prevede sancţiuni sub formă de amendă pentru „refuzul sau împiedicarea de către proprietarii sau deţinătorii de animale a tăierii sau uciderii, după caz, a animalelor bolnave ori suspecte de boli transmisibile la animale, precum şi a confiscării şi distrugerii probelor şi subprobelor provenite de la acestea sau a altor obiecte contaminate, în scopul lichidării focarelor şi prevenirii difuzării bolilor transmisibile supuse măsurilor oficiale de declarare şi carantină”.

Amenzile sunt în valoare de 2.400 lei, până la 3.600 lei, în cazul persoanelor fizice şi de la 12.000, la 24.000 lei pentru persoanele juridice.

La acest moment, la nivelul judeţului au fost confirmate patru focare de pestă porcină la Rusăneşti şi unul la Cilieni. 590 de porci au fost omorâţi în cele două localităţi, pentru ca virusul să nu se extindă.