Dobrosloveni: Ziua Porţilor Deschise pe şantierul arheologic Romula

Şantierul arheologic Romula din comuna Dobrosloveni poate fi vizitat, pe parcursului zilei, evenimentul fiind organizat de Muzeul Judeţean Olt, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, cu sprijinul Consiliului Județean Olt și al Primăriei Comunei Dobrosloveni.

Potrivit organizatorilor, scopul diagnosticului arheologic din anul 2021 a fost verificarea unor investigații geofizice efectuate în anul 2019, în punctul Fortificația Centrală

În cursul cercetărilor din luna august 2021 au fost identificate edificii romane cu fundații din pietriș și elevație din cărămidă, elemente de canalizare, pavaje de pietriș și cărămidă.

De asemenea, au fost descoperite 43 de monede romane, fragmente de vase din bronz, fragmente de statuete ceramice, aplice din bronz, ace din os,  fragmente de vase ceramice etc., care sunt in curs restaurare și prelucrare la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București.

În perioada 8-21 august 2021 au fost efectuate noi investigații geofizice (eletrometrie, georadar și ERT) pentru identificarea de noi structuri arheologice in partea de nord-est a Fortificației Centrale.

Colectivul de cercetare va oferi informatii generale despre sit, istoricul cercetărilor si rezultatele din luna august 2021.

Cei mai mulţi istorici plasează Malva la Reşca-Romula pe raza comunei oltene Dobrosloveni, iar Dacia Malvensis în Oltenia. Aceştia se bazează pe textul unei inscripţii aflate în Sevilla, la baza turnului La Girallda.

S-a păstrat până în prezent doar o copie realizată, în anul 1575, de umanistul Ambrosie de Morales şi un mulaj în ghips aflat la muzeul din Sevilla. În rândurile patru şi cinci ale inscripţiei este menţionată localitatea Romula: ”Cvratori Civitasis Romulen/Sium Mavensium”.