De la Paris, la Spitalul Slatina. Recomandarea simplă făcută de chirurg: „Faceţi o radiografie pulmonară preventiv, mai ales dacă fumaţi”

După periplul în mai multe spitale din Franţa, dar şi din ţară, medicul primar Angelica Nica pare că şi-a găsit locul la cea mai mare unitate medicală din judeţ. Cu o vastă experienţă acumulată la spitale din ţară şi peste hotare, specialistul în chirurgie toracică, care a ajuns la începutul lunii mai la Slatina, are acum în grijă pacienţii olteni. Cei mai mulţi ajung la Compartimentul de Chirurgie toracică în urma unor accidente. Se ocupă însă şi de pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar. Şi-ar dori ca oltenii să se prezinte la timp la medic şi să-şi facă radiografii pulmonare de rutină, pentru ca afecţiunile oncologice din această sferă să fie descoperite în fază incipientă.

Medicul Angelica Nica lucrează la Compartimentul Chirurgie toracică din cadrul Spitalului Slatina de nici două luni. A venit la Slatina de la spitalul din Târgu Jiu, după ce s-a mai plimbat pe la două unităţi medicale din ţară, anterior lucrând cinci ani în Franţa.

„După Rezidenţiat am plecat în Franţa, acolo am început, pentru că în România nu am avut post. Am fost în judeţele din jurul Bucureştiului şi mi-au spus că nu au posturi. Inclusiv Craiova mi-a spus că nu are post. Astfel, în perioada 2008-2012 am lucrat în Franţa, ca medic rezident, deşi eu eram specialist. Nu erau posturi nici în Franţa şi a trebuit să mă întorc. Primul meu post a fost la Brăila, am stat un an şi jumătate, apoi la Târgu Cărbuneşti, unde am lucrat un an. De aici am fost solicitată la Târgu Jiu, m-am gândit şase luni dacă să mă duc sau nu. Până la urmă m-am dus, dar a fost o alegere proastă. Am fost foarte dezamăgită de spitalul din Târgu Jiu. Un mediu ostil, nesănătos. Apoi s-a ivit ocazia să vin la Slatina. Aşa m-am transferat de la Spitalul Târgu Jiu la Slatina. Sunt olteancă din Balş şi am fost solicitată aici. Şeful de la Craiova, medicul Demetrian, m-a convins să vin la Slatina”, a spus Angelica Nica.  

Scurtă comparaţie cu sistemul de sănătate francez


Medicul spune că experienţa din Franţa o ajută foarte mult. A povestit însă cât de greu şi-a făcut loc şi în sistemul de sănătate francez. Mai mult de atât, pe toată perioada cât a lucrat în Franţa a câştigat doar 1.100 euro lunar. Povestea medicului ajuns la Slatina poate fi extrapolată către alţi colegi din breaslă.

„Mă ajută experienţa din Franţa, dar cel mai mult Rezidenţiatul pe care l-am făcut la Spitalul Militar din Bucureşti. Am mai lucrat şi la Marius Nasta, la Spitalul Floreasca, unde am făcut stagiul de Chirurgie Generală. În Franţa, aveam salariu de 1.100 de euro şi niciodată nu ar fi crescut. Eu avem 1.100 euro salariul, francezul în anul VI de Rezidenţiat avem 2.600 de euro, făceam aceeaşi muncă. Programul era de dimineaţă până seara târziu. La Paris, am lucrat în 2010, am avut patru stagii de pregătire şi ca să spun aşa, ce am luat pe mere, am dat pe pere”,
a adăugat medicul.

Cea mai importantă lecţie primită de la francezi este prevenţia.

„Francezii fac prevenţie, pacientul merge la medicul de familie, se duce pentru o altă afecţiune şi i se face o evaluare standard, chiar şi o radiografie pulmonară. Este şi altă concepţie, francezii sunt mai educaţi. Am văzut inclusiv transplant pulmonar. Am participat şi la prelevări de organe. Franţa este bogată, la blocul operator sunt multe aparate care ne uşurează munca. Însă cea mai importantă rămâne prevenţia”, a spus chirurgul.

„Vreau să ies la pensie de la Spitalul Slatina”


După ce în Rezidenţiat a lucrat la spitale de top din Capitală, a plecat în Franţa şi apoi a avut experienţa de la Târgu Jiu, medicul spune că vrea să iasă la pensie de la Spitalul Slatina.

Chirurgul spune că a găsit condiţii foarte bune la Spitalul Slatina.
 
„M-am integrat la Slatina, am doar cuvinte de laudă. Vin fără stres la serviciu. Condiţiile de la Slatina sunt foarte bune, am fost primită cu căldură. Compartimentul are o adresabilitate crescută, sunt mulţi pacienţi, am mult de lucru, dar nu mă plâng. Vreau să ies la pensie de aici, pentru că am tot obosit să mă mut”, a adăugat Angelica Nica.

În ultimele două luni, pe mâna medicului nou venit au ajuns olteni ce au avut de suferit din cauza unor traumatisme.

„Predomină traumatologia, care înseamnă contuzii toracice, fracturi costale, pneumotorax, hemotorax, ultimele două sunt urgenţe şi necesită tratament chirurgical imediat. Trebuie făcut un drenaj pleural, pentru că pacientul nu mai poate să respire, plămânul se comprimă. Ajung în această situaţie din cauza traumatismelor, o cădere, o lovitură, un accident rutier, cad de pe scaun, de la propriul nivel, de pe bicicletă, din căruţă. Se pot rupe vase de sânge şi atunci se produce hemotorax, adică o canitate de sânge în cavitatea pleurală. Îmi place să mă ocup de pacienţii cu traumatisme, pentru că evoluţia este favorabilă, starea se ameliorează treptat. O coastă nu se vindecă într-o săptămână, ca să se sudeze capetele este nevoie de circa trei luni, la bătrâni poate şi mai mult”, a spus medicul.

Pe lângă afecţiunile generate de traumatisme, medicul se ocupă şi de pacienţii din sfera oncologică.

„Pe lângă traumatisme, avem şi partea oncologică, din păcate. Boala, la noi, este depistată în stadii avansate. Nu se face prevenţie. Am lucrat în Franţa, unde am văzut adevărate parfumuri, cum îmi place mie să le spun. Adică boli descoperite în stadii incipiente, nodului foarte mici şi singuri. La Slatina, am avut doi pacienţi în prima lună. S-a confirmat că amândoi au cancer, o pacientă de 72 de ani, celălalt 60 de ani. Pacientul de 72 de ani poate să facă tratament, starea îi permite, dar celălalt nu poate. I-a fost frică de doctor, deşi avea adenopatii în tot corpul”,
a adăugat aceasta.

O radiografie pulmonară salvatoare

Chirurgul recomandă tuturor oltenilor, în special fumătorilor, să-şi facă o radiografie pulmonară. Medicul de la Compartimentul de Chirurgie toracică spune că iradierea este nesemnificativă, iar o radiografie le poate salva viaţa.

„Eu recomand tuturor să-şi facă o radiografie pulmonară. Fumătorii după 40 de ani obligatoriu să facă o radiografie, pentru că au riscuri mai mari. Unii se sperie de iradiere, iradierea este minimă, sunt aparate moderne, expunerea este de scurtă durată, de doar câteva secunde. Se fumează foarte mult la noi. În alte ţări se spune mereu că a scăzut consumul de tutun şi scade şi incidenţa bolilor pulmonare. În Germania nu se mai fumează nici măcar pe stradă, la noi, adolescenţii, elevii fumează în spaţii publice. Este de prost gust. Se expun la riscuri din copilărie. Ei cred că sunt la modă! Şi restul pacienţilor, dacă au alte afecţiuni, nu strică o radiografie din când în când. Am întâlnit oameni care nu au făcut în viaţa lor o radiografie pulmonară. Sau au făcut acum 20 de ani”, a conchis chirurgul de la Spitalul Slatina.