Cinci medici tineri vor să schimbe percepţia oltenilor asupra Secţiei de Chirurgie Ortopedie Infantilă Slatina. Medic: „Este foarte greu ca oamenii să prindă încredere în noi”

O echipă de medici tineri s-a format pe Secţia de Chirurgie Ortopedie Infantilă de la nivelul Spitalului Slatina. Toţi au sub 40 de ani şi încearcă să aducă într-o altă lumină Secţia de Chirurgie destinată copiilor, care a fost în centrul unor scandaluri de-a lungul timpului. Pentru că în ultimele luni au fost angajaţi trei medici pe această secţie, tot mai puţini pacienţi sunt transferaţi la alte unităţi medicale din ţară.

Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Infantilă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are 25 de paturi. Niciun doctor din garda veche, cu excepţia medicului Gheorghe Ciobanu, care mai face gărzi, nu mai face parte din actuala echipă, care vrea să schimbe percepţia asupra acestei secţii. Din toamna anului trecut, a fost înfiinţată pentru prima dată gardă pe Secţia de Chirurgie Infantilă, fiind cooptaţi trei medici tineri în doar câteva luni. Astfel, în prezent, echipa medicală este formată din chirurgii pediatri Maria Negoiţă, medic şef, Olivia Lăzărescu, Alexandra Groza, Lavinia Lică şi ortopedul pediatru Gabriel Dorobanţu.

Medicul Maria Negoiţă, care este la Slatina din 2015, imediat după ce a terminat Rezidenţiatul, spune că adresabilitatea a crescut în ultima perioadă.
  
„Este foarte greu să formăm un nucleu, iar oamenii să prindă încredere în noi. Suntem preocupaţi de aceste aspecte. Încercăm să fim corecţi, să le spunem pacienţilor la ce să se aştepte, dacă putem sau nu rezolva. A crescut adresabilitatea. Şi înainte era adresabilitate pe gărzi, pentru că omul vine, nu avea unde să se ducă. Atunci, foarte mulţi erau transferaţi la Craiova. Nu avea cum un doctor să-şi asume el, că se descurcă el, să-l oprească aici până venea specialistul a doua zi dimineaţă. Suntem şi noi la început, toţi suntem tineri. Ca medie de vârstă, toată echipa medicală are sub 40 de ani, cel mai tânăr are 30 de ani, din garda veche nu mai este nimeni, însă toţi încercăm să schimbăm lucrurile şi să creştem adresabilitatea. Chirurgia este o muncă de echipă, nu este loc de orgolii. Nu ne este frică de muncă, dar mai avem de tras. Noi ne cunoştem foarte bine din Rezidenţiat şi funcţionăm bine împreună”, a spus Maria Negoiţă.

Sunt transferate doar cazurile foarte grave


Fie că suferă o fractură, o mică arsură sau se loveşte la cap, copilul care ajunge la Spitalul Slatina este văzut de un chirurg pediatru. Medicul şef Maria Negoiţă spune că patologia cu care vin copiii diferă în funcţie de sezon.

„Preluăm tot ce înseamnă Chirurgie şi Ortopedie Infantilă de la nivelul judeţului. Avem pacienţi care vin cu traume, cad din pat, din cărucior, pe gheaţă. De la traume, apendicite, ocluzii, până la colici renale, vedem tot. Noi facem evaluarea în funcţie de mecanism, de starea copilului, hotărâm dacă este nevoie de tomografie, dacă avem suspiciuni trimitem mai departe la Craiova. Tot ce nu pune probleme neurochirurgicale păstrăm pe secţie. Ortopedul se ocupă de tot ce înseamnă traumă, bolile de dezvoltare ale copilului, picioarele strâmbe, coloană. Patologia variază în funcţie de sezon. Vara şi iarna apar cele mai multe traume. Când sunt virozele, răcelile apar şi durerile de burtă, iar la copil e foarte fină diferenţa. Simptomatologia copilului se schimbă de la o oră la alta. Copilul este într-o dinamică permanentă faţă de adult. Preluăm şi copii cu arsuri pe 10-12 la sută din suprafaţa corpului, care nu pun probleme deosebite. Avem o înţelegere cu chirurgii plasticieni, ne ajutăm”,
a spus Maria Negoiţă.

Medicii slătineni încearcă să rezolve tot mai multe cazuri la Spitalul Slatina, fiind transferaţi doar pacienţii cu probleme grave.

„Transferăm cazurile pe care nu le putem aborda chirurgical aici, de exemplu tumori, care oricum sunt foarte rare la copil. Si patologia renală, sunt adolescenţii care necesită tratament endourologic din cauza colicilor renale pe litiază. Sunt frecvente la adolescenţi, cel puţin aşa am observat de când facem gărzi. Noi trimitem la Bucureşti şi Craiova. În funcţie de ce vor şi părinţii sau poate sunt probleme care depăşeasc şi Craiova. Endourologia la copil este şi la Craiova la început. Mai transferăm arsurile de la gradul trei în sus, pentru că necesită tratament chirurgical important, cu grefă de piele”, a adăugat medicul Negoiţă.

Doctorul spune că în următorii ani vor fi făcute şi investiţii la nivelul secţiei, după ce chirurgii au mai primit pense sau un aspirator pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale.