Atelier non-formal de educaţie pentru patrimoniu, începând de astăzi, la Conacul Neamţu de la Olari

Un nou atelier non-formal de educaţie pentru patrimoniu, dedicat copiilor, se va organiza în perioada 8-12 septembrie, în județul Olt, în cadrul proiectului „Centrul experimental de Studii şi Educaţie la Conacul Neamţu din Olari” iniţiat de către Fundaţia Pro Patrimonio.



Atelierele de care vor avea parte 20 de copii din comunitate la Conacul Neamțu se vor axa pe învățarea de meșteșuguri, precum olăritul, cioplitul în lemn și împletitul papurei.

Pe parcursul a cinci zile, echipa condusă de arhitecta Andreea Machidon, coordonatoarea Programului de Educaţie pentru Patrimoniu şi trei traineri, îi vor învăța pe copii diverse tehnici de imprimare cu plante pe suport textil și de hârtie.

Jocurile sportive vor completa momentele de lucru, iar săptămâna se încheie cu o expoziție de lucrări și un concurs culinar deschis întregii comunități.

Acesta este al şaisprezecelea atelier desfăşurat la Olari din 2016, de când conacul a intrat în proprietatea şi administrarea Fundaţiei Pro Patrimonio.

Conacu Neamțu din Olari este în continu proces de restaurare, anul acesta finalizându-se faţadele conacului, reparaţia ferestrelor şi a elementelor decorative. Pe lângă activitățile de restaurare este dezvoltată o Grădină Experimetală care şi ea are un rol educativ atât pentru copii cât şi pentru comunitatea locală prin încercările de plantare a unor soiuri vechi pe un un sol secetos.

,,De la începutul anului 2021, UiPath Foundation este partener pentru transformarea conacului într-un hub cultural şi educaţional”, au transmis reprezentanții Fundației Pro Patrimonio.

Fundația Pro Patrimonio intervine de 20 de ani în aproape toate regiunile României pentru a revitaliza şi întări comunităţi dezavantajate, aflate departe de zonele de progres. Scopul este de a reface legăturile identitare cu comunitatea pentru un patrimoniu construit care este în prezent abandonat, și-a pierdut rolul, şi pe cât posibil, de a-l reintroduce în circuitul economic şi cultural.