Sănătate

2018-12-23, 21:18:03

Aparatură de ultimă generaţie la Neonatologia SJU. Noile investiţii permit transformarea Maternităţii Slatina în rang trei, iar prematurii nu vor mai fi transferaţi în ţară

Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina va avea trei aparate noi de ultimă generaţie. Bebeluşii născuţi la Maternitatea Slatina vor beneficia de un ventilator mecanic, o lampă dublă de fototerapie şi un pătuţ ergonomic, echipamentele fiind achiziţionate cu 40.000 euro, ce au fost donaţi de o firmă din Slătioara. Graţie investiţiilor din ultima perioadă, dar şi a noilor echipamente, Maternitatea Slatina va intra în rândul celor de rang trei, iar prematurii extrem de fragili nu vor mai fi transferaţi în ţară.

O firmă de construcţii din Slătioara a donat Secţiei de Neonatologie a Spitalului Slatina 40.000 de euro, sumă ce va fi investită în aparatură de ultimă generaţie. La aflarea aceştei veşti, șefa Secției,  medicul Lucica Alexe, a crezut că este o glumă.

„Moş Crăciun există şi a venit pentru prima dată la noi, semn că am fost cuminţi, ne-am achitat de sarcini cu seriozitate şi am dat dovadă de compasiune faţă de micuţii noştri semeni. În urmă cu două săptămâni, am fost contactată de reprezentanţii firmei MTD Simplu Construct Slătioara şi mi-au spus că vor să sponsorizeze secţia cu echipamente medicale în valoare de 40.000 de euro. Mi-au solicitat să le transmit o listă cu echipamentele necesare pentru îmbunătăţirea activităţii medicale. Pentru o clipă, am crezut că este o farsă, însă ştiu că firma are o reputaţie serioasă. Vestea m-a făcut fericită şi m-am bucurat ca un copil care primeşte jucăria preferată”, a spus neonatologul slătinean, care a început repede să se interseze la colegii din maternităţile de rang superior despre cele mai noi şi mai eficiente ventilatoare folosite pentru prematuri.

Astfel, din suma donată a fost achiziţionat un ventilator mecanic pentru nou-născuţi produs de o firmă din Elveţia, care, pe lângă funcţia convenţională de ventilare, are şi o opţiune extrem de importantă ce presupune ventilarea cu frecvenţă înaltă, care este folosită doar în clinicile de grad trei din centrele importante din ţară. Acest aparat a ajuns deja pe secţie.

Micuţii ce vor fi aduşi pe lume la Maternitatea Slatina vor beneficia şi de o lampă dublă de fototerapie, cu leduri, care supune nou-născutul la un proces de fototerapie folosind un unghi de 360 de grade, extrem de util în tratarea icterelor hiperbilirubinemice.

Medicul Lucica Alexa s-a gândit şi la confortul bebeluşilor.

„Vom achiziţiona şi un pătuţ ergonomic produs în Suedia, cu mai multe posibilităţi de reglare, prevăzut cu încălzire tip incubator deschis care asigură nou-născutului un plus de confort. Acesta va fi folosit ca o etapă intermediară de acomodare la scoaterea bebeluşilor din incubatoare, asigurând un tranzit gradual spre pătuţuri. Dacă ventilatorul a fost deja adus pe secţie, celelalte două echipamente au fost achitate şi vor fi livrate la începutul lunii februarie”, a adăugat Alexe

În semn de mulţumire, medicii şi asistentele de pe Secţia de Neonatologie a Spitalului Slatina au mers pe 21 decembrie la firma care a făcut sponsorizarea, oferind un tort. Totodată, personalul medical a fost însoţit de o fetiţă ce are acum şase ani, dar la naştere a avut 1,8 kilograme.

Maternitatea Slatina va putea fi încadrată în gradul al treilea

Neonatologul Lucica Alexe, un adevărat înger păzitor pentru bebeluşii oltenilor, spune că noile echipamente vor ajuta Maternitatea Slatina să urce de la gradul al doilea la cel de al treilea. 

„Mulţumim sponsorului nostru pentru încrederea de a direcţiona către secţia noastră această sumă. Am rămas surprinsă când ne-au spus că este doar un gest de normalitate. Noile echipamente vor plasa Maternitatea Slatina în topul celor mai bine dotate maternităţi din ţară. În perioada următoare, cu ajutorul managerului, o să întocmim documentaţia şi vom declanşa procedura de acreditare a maternităţii noastre la un nivel superior ca să nu mai fim nevoiţi să transferăm bebeluşii în alte centre din ţară”, a conchis Alexe.

Secţia de Neonatologie a Spitalului Slatina a fost complet modernizată, bebeluşii având o Terapie Intensivă la standard europene. Fodurile au fost suportate de CJ Olt. 

Managerul SJU Slatina, Cătălin Rotea, s-a arătat încântat că toţi prematurii vor putea fi îngrijiţi la Slatina şi nu vor mai fi transferaţi.

„Mă bucur că toţi micuţii vor putea fi îngrjiţi aici, la Maternitatea Slatina, pentru că avem o echipă foarte bine pregătită. Secţia a fost reabilitată, aparatură avem. Cu noile echipamente vom putea cere cu uşurinţă Ministerului Sănătăţii să acrediteze Maternitatea Slatina la  gradul al treilea. Pe lângă investiţiile făcute de CJ Olt, avem nevoie şi de astfel de gesturi din partea unor oameni cu suflet”, a spus Rotea.

Comentarii

Redacţia

2018-12-23 21:18:03

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...