Hibiscusul ţine tensiunea sub control

Din florile de hibiscus, denumit popular şi trandafir chinezesc, se pot prepara infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi antioxidante, calmante, hipotensive, antiinflamatoare, tonice renale şi digestive, antibacteriene şi antifebrile.

Pentru a prepara vinul din hibiscus aveţi nevoie de un litru de vin de casă în care se amestecă şase linguri cu pulbere de hibiscus, 300 grame de zahăr, o lingură cu stafide şi o jumătate de linguriţă cu scorţişoară. Vinul se lasă la fermentat timp de 14 zile, apoi se strecoară şi se îmbuteliază în sticle. Se beau zilnic câte 50 ml, timp de trei săptămâni, în caz de stări febrile, de hipertensiune sau de oboseală cronică. Tot pentru aceste stări este foarte eficient şi maceratul de hibiscus. Se prepară din două linguriţe cu pulbere obţinută prin măcinarea plantei, adăugate în 250 ml apă. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, după care băutura se filtrează şi se bea. Doza zilnică este de trei căni pe zi, iar terapia trebuie urmată timp de o lună.

 
Infuzia, bună pentru bolile de inimă
 
Atunci când este consumat cu regularitate timp de câteva săptămâni, ceaiul de hibiscus previne afecţiunile cardiace, scade nivelul colesterolului din sânge şi ajută la reducerea depozitelor de grăsimi de pe artere. Mai mult, ceaiul de hibiscus face parte din terapia cu plante pentru tratarea hipertensiunii arteriale, îmbunătăţind circulaţia sangvină. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu plantă uscată şi o cană cu 200 ml apă fiartă.
 
Tratează infecţiile urinare
 
Cei care au probleme cu rinichii pot bea zilnic ceai neîndulcit de hibiscus. Ceaiul poate fi consumat atât rece, cât şi cald. În cazul în care aveţi cistită, beţi trei căni cu ceai de hibiscus pe zi. Infuzia se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml apă clocotită, se menţine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol.
 
Stimulează digestia
 
Ceaiul de hibiscus are proprietăţi detoxificante asupra organismului, iar consumul regulat ajută la eliminarea senzaţiei de balonare (gaze la stomac). De asemenea, acest ceai stimulează digestia şi previne constipaţia. Beţi trei căni cu ceai de hibiscus pe zi înaintea meselor. Tot pentru tranzitul intestinal este indicat şi maceratul de hibiscus la rece. Se prepară din două linguriţe cu pulbere obţinută prin măcinarea plantei, adăugate în 250 ml apă. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, după care băutura se filtrează şi se bea. Doza zilnică este de trei căni pe zi, iar terapia trebuie continuată timp de o lună.
 
Combate răceala şi gripa
 
Febra, răceala şi durerile de cap pot fi combătute cu pulbere sau cu ceai de hibiscus. De asemenea, hibiscusul este bogat în vitamina C, şi asta îl face extrem de eficient împotriva tusei şi a răcelilor, întărind sistemul imunitar. Pe lângă aportul de vitamina C, hibiscusul este cunoscut şi ca având proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene. În plus, pentru că are un efect răcoritor, este eficient şi în tratarea febrei.
 
Toxic pentru celulele canceroase
 
Ceaiul de hibiscus este un medicament natural care ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer. Conform unor studii a fost testat rolul hibiscusului în ameliorarea cancerului de stomac, şi acesta s-a dovedit a fi toxic pentru celulele canceroase. Recomandarea cercetătorilor este să se consume ceai de hibiscus pentru prevenirea cancerului la stomac.
 
Are efect antiîmbătrânire
 
Printre beneficiile ceaiului de hibiscus asupra sănătăţii se numără şi proprietăţile sale antiîmbătrânire. Conţinutul bogat în antioxidanţi al acestui ceai vă ajută să vă păstraţi pielea tânără mulţi ani. Este suficient să consumaţi în mod constant această băutură fără cofeină.
Sursa: www.taifasuri.ro