Grupul Alro înregistrează o cifră de afaceri de 2,24 miliarde de lei, în T1-T3 2023 și continuă diversificarea modelul de afaceri

Alro anunță astăzi rezultatele financiare consolidate pentru perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2023. Cifra de afaceri a Grupului a scăzut cu 21% (T1-T3 2023: 2,24 miliarde de lei, față de T1-T3 2022: 2,8 miliarde de lei), pe fondul prețurilor mai mici la aluminiu și al încetinirii cererii. Rezultatul net al Grupului ALRO pentru această perioadă este o pierdere netă de 394 milioane de lei (T1-T3 2022: o pierdere netă de 110 milioane de lei), fără să fie luat în calcul impactul pozitiv estimat al noii Legi 206 din iulie 2023 privind măsurile aplicabile clienților finali de pe piața de energie electrică și de gaze naturale, care urmează să fie stabilit.

„Mediul de afaceri internațional provocator a continuat să pună o presiune și mai mare pe activitatea noastră, cotațiile aluminiului și cererea încetinind. La nivel local, costurile cu utilitățile au afectat suplimentar bugetul nostru”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO.

 „Cu toate acestea, investițiile pe care le-am făcut în diversificarea portofoliului de produse și a bazei de clienți au dat roade și am reușit să compensăm parțial aceste obstacole, datorită vânzărilor cantitative mai mari din trimestrul al treilea al anului 2023. În consecință, vom continua planul nostru de a ne asigura aprovizionarea cu energia electrică și de a investi în tehnologie de ultimă generație, care vizează reducerea consumurilor și creșterea calității și a gamei de produse”, a adăugat el.

 Evoluția pieței 

Cotațiile aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra - London Metal Exchange (LME) au continuat să scadă în T1-T3 2023, atingând un nivel mediu pentru contractele la trei luni de 2.306 USD/tonă, ceea ce înseamnă o scădere de 19% față de media înregistrată în T1-T3 2022 (2.836 USD/tonă). Tendința descendentă a continuat în T3 2023, când cotația LME la trei luni a scăzut cu 7%, la 2.200 USD/tonă, față de 2.358 USD/tonă, în T3 2022.

 În Europa, nivelul stocurilor de aluminiu este, în continuare, ridicat, marii distribuitori practicând prețuri reduse, ceea ce pune presiune pe marjele producătorilor. În același timp, importurile de produse laminate plate, în principal din China, continuă să influențeze, în mare măsură, piața. În sectorul aeronaval, cererea a fost stabilă în T3 2023, marea majoritate a volumului de laminate plate vândute fiind acoperită de contracte pe termen lung.

 La nivel local, prețurile la energie electrică, deși dau semne de scădere pe bursa de energie, se mențin, în continuare, la un nivel ridicat. Un impact pozitiv este așteptat prin implementarea Legii 206 din iulie 2023 privind măsurile aplicabile clienților finali de pe piața de energie electrică și de gaze naturale. Cu toate acestea, precizări suplimentare din partea autorităților sunt necesare, pentru a determina modul de aplicare a noii legi.

  Analiza financiară și operațională 

Vânzările Grupului în T1-T3 2023 au fost de 2,24 miliarde de lei, în scădere cu 21% față de perioada similară din 2022 (respectiv 2,8 miliarde de lei). Deși cererea de aluminiu a continuat să fie scăzută, Grupul a beneficiat de portofoliul său diversificat de produse și a înregistrat volume de vânzări mai mari pentru produse extrudate, bare, șleburi și benzi, în T1-T3 2023, comparativ cu T1-T3 2022.

 Pe fondul unei cereri puternice de produse pentru industria aeronavală, ALRO a semnat un nou acord multianual cu Airbus, pentru furnizarea de produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea avioanelor.

 Deși condițiile de piață au rămas provocatoare, ALRO și-a menținut obiectivele pe termen lung și programul de investiții concentrat pe reducerea dependenței de energie, diversificarea, în continuare, a portofoliului de produse și creșterea eficienței. Astfel, a inaugurat o investiție de 11 milioane de dolari în tehnologie și în protecția mediului la facilitatea sa de Eco Reciclare din Slatina, și anume instalarea a două cuptoare cu dublă cameră, a unui cuptor de menținere și a instalației aferente de captare și de tratare a gazelor arse. Consumul de energie electrică pentru procesul de producție prin reciclarea deșeurilor de aluminiu este cu 95% mai mic decât cel pentru fabricarea aluminiului electrolitic, cu impact pozitiv asupra costurilor totale de producție.

 În plus, ALRO a aprobat demararea a trei noi proiecte de investiții, care vizează decarbonizarea procesului tehnologic și creșterea competitivității. Concret, Grupul va crește eficiența energetică prin instalarea unei centrale fotovoltaice în zona de parcare a ALRO din Slatina, va investi în extinderea stației de tratare a gazelor din Turnătorie cu instalațiile de turnare bare și sârmă șiîn dezvoltarea portofoliul de produse, respectiv în echipamente de debitare și frezare a plăcilor de aluminiu pentru obținerea de produse semifabricate complexe cu valoare adăugată mare, pentru aplicații sofisticate din domeniul aeronaval și auto.