Dacă până în luna februarie a acestui an, evaluarea furnizorilor de servicii medicale din judeţ se efectua de către o echipă de evaluatori, care se deplasa la sediul fiecărui furnizor pentru a efectua procesul de evaluare, conform noii legislaţii, evaluarea se realizează la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt.
Comisia de evaluare de la nivelul CAS Olt are ca obiect de activitate evaluarea furnizorilor de servicii medicale, de medicamente şi materiale sanitare, care solicită evaluarea. Această comisie se află sub coordonarea medicului şef al CAS Olt şi este alcătuită din trei membri, din care doi reprezentanţi ai CAS şi unul de la DSP Olt. Pentru fiecare reprezentant desemnat este numit şi câte un supleant. Purtătorul de cuvânt al CAS Olt, Constanţa Florea, spune că această evaluare este realizată pentru ca furnizorul de servicii medicale să intre în relaţie contractuală cu CAS Olt.
„Procesul de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente şi materiale sanitare se referă la furnizorii autorizaţi de Ministerul Sănătăţii, în vederea intrării în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate”, a spus Florea.
Pentru evaluare, furnizorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii
Reprezentanţii CAS Olt au menţionat că furnizorul trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru a putea fi evaluat. În primul rând, acesta trebuie să adreseze comisie de evaluare de la nivelul CAS Olt o solicitare. Ulterior, el trebuie să plătească taxa de evaluare, care diferă de la mediul rural la cel urban şi în funcţie de serviciile medicale oferite.
De exemplu, pentru evaluarea unei unităţi de dializă din mediul urban, furnizorul trebui să achite 3.000 lei şi numai 750 lei dacă această clinică se află în mediul rural. Pentru evaluarea furnizorului de consultaţii de urgenţă la domiciliu în mediul urban, acesta trebuie să plătească 800 lei, iar spitalele ce au în structură peste 400 de paturi, 3.500 lei. Pentru evaluarea unei farmacii din mediul urban, proprietarul trebuie să achite 1.000 lei, acelaşi tarif fiind aplicat şi unui cabinet de medicină dentară situat în oraş. Cabinetele de medicină de familie din oraşe sunt evaluate contra sumei de 1.000 lei, iar cele din mediul rural cu 250 lei.
În afară de achitarea acestor taxe, furnizorul trebuie să depună un dosar de evaluare care conţine o serie de documente şi un chestionar de autoevaluare. Analiza dosarului în vederea evaluării furnizorilor se face nu mai târziu de 30 de zile de la data la care documentaţia depusă este completă.
Pe toată perioada de valabilitate a deciziei (de doi ani), furnizorul are obligaţia de a informa, în scris, CAS Olt în termen de cinci zile lucrătoare asupra modificărilor condiţiilor pentru care a fost evaluat şi de a reînnoi toate documentele care au stat la baza evaluării.