Florin Barbu a anunţat prelungirea măsurii privind reducerea adaosului comercial la alimentele de bază

Măsura privind reducerea adaosului comercial la alimentele de bază se prelungeşte cu încă trei luni, potrivit ministrului Agriculturii Florin Barbu.


Barbu a declarat, la Slatina, că pe lângă prelungirea cu încă trei luni a acestei măsuri şi alte alimente vor intra pe listă.

„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbătorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători și nu numai, precum orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat ministrul agriculturii.

Propunerile făcute de ministrul Barbu au fost agreate de procesatori și comercianți, urmând ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparență, avizare si adoptare.

De altfel, ministrul Agriculturii și-a anunțat încă de săptămâna trecută, la Slatina, intențiile de a demara discuțiile pentru prelungirea acestei măsuri. Prezent la Ziua Recoltei, organizată weekend-ul trecut în Slatina, Florin Barbu a anunțat și extinderea listei cu produsele pentru care adaosul comercial va fi limitat, el susținând că măsura a avut un real succes, ducând inclusiv la scăderea inflației în România.

Ne dorim foarte mult ca materia primă pe care fermierii și producătorii noștri o fac aici, în România, să nu mai plece la import și să se întoarcă produs finit. Ne dorim produse realizate aici și, mai mult de atât, ne dorim ca aceste produse să fie incluse în prelungirea Ordonanței de Urgență asupra căreia, săptămâna viitoare, Ministerul Agriculturii, împreună cu procesatorii și cu retailerii, va începe discuțiile ca această ordonanță privind plafonarea adaosului comercial să fie prelungită cu încă trei luni. Ne dorim și alte produse în această ordonanță, pentru că a fost o ordonanță de succes, vedem și datele pe care INS-ul le-a dat săptămâna aceasta și care arată că infrația a scăzut la aproape 8,8%, plecând de la o inflație de 13%. Deci, ne dorim să introducem foarte multe produse, pentru că vin sărbătorile de iarnă, și ne dorim ca românii să cumpere aceste produse românești la prețuri accesibile”, a declarat, la Slatina, Florin Barbu.

Produse alimentare care sunt introduse în ordonanță sunt consumate de aproximativ 50 – 60% dintre români, a precizat ministrul Agriculturii. Demnitarul a mai spus că ar fi un lucru normal ca toate produsele care vor veni din import și nu vor intra în procesare, ci doar vor fi ambalate pe teritoriul României, să poată fi valorificate cu un adaos comercial din cel mult 5%.