Emil Albotă (PSD Olt): Reforma perpetuă în învățământ, cu miniștri schimbați la fiecare șase luni, nu poate aduce vreun plus sistemului educațional

Deputatul PSD Olt, Emil Albotă, spune că Legile educaţiei şi proiectul PNL „România educată",  reprezintă un proiect greoi, cu foarte multe contradicții, care nu are nimic de-a face cu resetarea sistemului educațional, depolitizarea sau meritocrația.

„Reforma perpetuă în învățământ, cu miniștri schimbați la fiecare șase luni, nu poate aduce vreun plus sistemului educațional. Obiectivele esențiale ale PSD, care stau la baza unui sistem performant, sunt accesul neîngrădit la educație, combaterea abandonului școlar, dezvoltarea after-school-urilor, sincronizarea programei cu piața muncii”, spune deputatul PSD Olt.

 Emil Albotă mai opinează că tezele care stau la baza schimbărilor legislative actuale nasc foarte multe controverse şi nu sunt conform obiectivelor noastre.

 „Nu suntem de acord cu înființarea unei noi probe la liceu, care să trieze copiii, în alt mod decât după rezultatele Evaluării Naționale. Această probă poate fi suspectată de subiectivism şi nici nu poate prezenta criterii exacte de formulare a subiectelor sau de notare.

 Nu suntem de acord cu multiplicarea materiilor la examenul de Bacalaureat – la aceste materii elevul este evaluat frecvent, pe parcursul anilor de studiu. Nu mi se pare necesar să stresăm suplimentar un elev în an terminal, care după susținerea BAC-ului, trebuie să susțină un alt examen hotărâtor pentru evoluția sa profesională, acela al admiterii la facultate.

 Nu suntem de acord nici cu desființarea liceelor pedagogice, în condițiile în care ne confruntăm cu o  lipsă acută de personal în mediul rural.

 Sunt, așadar, schimbări irelevante, în timp ce nu se discută nimic despre modificarea curriculei, despre manualele extrem de stufoase, care livrează informații cel puțin de nivel de cursuri universitare, informații multe, aberante, copleșitoare. Nu se discută nimic despre numărul mare de ore alocate unei discipline, care este în contradicție cu profilul ales: real sau uman. Nu se discută despre faptul că școala este total ruptă de ceea ce înseamnă practică”, a declarat Emil Albotă.