DSV Olt anunţă controale în magazinele alimentare pentru verificarea respectării „Legii laptelui”

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt va verifica dacă specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale sunt vândute doar în spaţii separate de produsele care conțin lapte autentic, astfel încât să nu se mai creeze confuzii. Decizia vine ca urmare a intrării în vigoare a Legii laptelui.

Inspectorii sanitar-veterinari, cei de la protecția consumatorilor și cei de la ANAF demarează o acțiune mixtă de verificare și informare a comercianților pentru a vedea dacă aceștia respectă Legea laptelui, care instituie obligativitatea separării la comercializare a produselor care conțin grăsimi hidrogenate/vegetale de cele care conțin lapte autentic.

 Agenților economici li se va aduce la cunoștință faptul că, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.

De asemenea, se va verifica modul de etichetare și prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum și alte informații oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii”, transmite DSVSA Olt.

Prevederile se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate.

Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.

La finalizarea acțiunilor de informare la fața locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu inspectorii ANPC și ANAF, dacă vor identifica neconformități legate de aplicarea Legii nr. 307/2022, vor stabili măsuri și termene cât mai scurte pentru conformare .

În situația în care se vor depista abateri grave se va dispune suspendarea activității unității respective până la remedierea deficiențelor, se vor aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2022”, mai transmite DSV Olt.