DSP Olt a anunţat primele rezultate în cazul „Minulescu”

Direcţia de Sănătate Publică Olt a făcut publice primele rezultate în cazul suspiciunii de toxiinfecţie alimentară, la Colegiul Naţional Ion Minulescu, din Slatina, după ce mai mulţi elevi au ajuns, în decurs de 48 de ore, la spital cu simptomatologie digestivă. Potrivit primelor rezultate, în lucru mai fiind cinci coproculturi, alimentele nu au fost contaminate cu Shigella, Salmonella, Yersinia Enterocolitica, E. Colli, Stafilococus Aureus, B Cereus.


Potrivit DSP Olt, în cadrul actiunii de investigare cu laboratorul  s-au recoltat  atat probe biologice pentru stabilirea etiologiei (vărsaturi, scaune) de la bolnavi, la internare, cât si probe pentru verificarea conditiilor igienico- sanitare la nivelul Blocului Alimentar din cadrul colectivitatii de învatamant, probe de alimente, probă de apa,  cât şi  pentru  evaluarea starii de sanatate a personalului care a pregatit meniul.

Rezultatele de laborator  transmise de DSP Olt, printr-un comunicat de presă:

probe  de la bolnavi:

• examene coprobacteriologice= 4, cu rezultate negative( pentru Shigella, Salmonella, Yersinia Enterocolitica, E. Colli, Stafilococus Aureus, B Cereus );

• lichid de varsatura= 4, cu rezultate negative;

probe de alimente = 5 probe, cu rezultate negative ( pentru Shigella, Salmonella, E. Colli, Stafilococus Aureus, B. Cereus );

-          proba de apa= 1 ( consumator -Bloc Alimentar ), paramentrul Clor- sub limita minima admisa si corespunzatoare din punct de vedere microbiologic;

- probe de sanitaţie) = 10, din care:

- 7 corespunzatoare

- 3 probe necorespunzatoare ( depăşiri ale nivelului total de germeni, prezenta de enterobacteriacee ( 2 )

- probe stare de portaj la personalul deservent = 3 probe exudate naso- faringiene, cu rezultate negative ( pentru Streptococ beta hemolitic, Stafilococ Auriu ).

Purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu, a declarat că în lucru mai sunt cinci probe de coprocultură.  

Deocamdată, având doar o parte din rezultate, nu putem spune clar ce s-a întâmplat. Luni, după ce avem şi cele cinci rezultate de coprocultură,putem spune că se infirmă suspiciunea de toxiinfecţie sau că nu este de etiologie toxiinfecţie alimentară”, a precizat Gabriela Gogiu.

Cât priveşte situaţia medicală a  copiilor care s-au prezentat la spital cu simptome digestive, din cei 15  care au necesitat internare în intervalul 24-25 mai, o persoana  a fost externată pe 26 mai ,iar 14 persoane s-au externat astăzi, cu stare generală bună,afebrili, apetenti, echilibrati din punct de vedere digestiv.