Două magazine ce comercializează peşte, amendate de DSVSA Olt

Peste 1.500 de controale au fost efectuate, în ultima perioadă, de inspectorii din cadrul DSVSA Olt. Două pescării au fost amendate pentru transportul peştelui proaspăt cu mijloace neautorizate sanitra-veterinar. De asemenea, activitatea unei patiserii a fost suspendată, iar o cofetărie a fost amendată.

Inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt au desfășurat, în cadrul semestrului al III-lea,  acțiuni de control oficial în domeniul igienei alimentare în unități autorizate sanitar veterinar și în unități înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din județul Olt .

Au fost efectuate în total un număr de 1553 de controale, care au urmărit aspecte privind respectarea condițiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final .

 Au fost identificate abateri de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, după cum urmează :

 -pentru unități de alimentație publică au fost identificate nereguli în ceea ce privește igiena și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitare necorespunzătoare și nerespectarea criteriilor de compatibilitate la păstrarea produselor alimentare, nerespectarea programului de autocontrol, deficiențe pentru care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare în valoare de 20000 lei și patru avertismente conform OG 2/2001 .

 -pentru laboratoare de cofetărie/patiserie neregulile au constat în igienă și manipulare necorespunzătoare, lipsa verificării stării de sănătate a angajaților, neînregistrarea parametrilor de temperatură în spațiile cu regim termic controlat, nerespectarea programului de autocontrol, fiind aplicată 1 sancțiune contravențională conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare în valoare de 10000 lei, iar ca sancțiune complementară a fost emisă o ordonanță privind suspendarea activităților și au mai fost aplicate trei avertismente conform OG 2/2001.

 -la o unitate de desfacere a produselor de cofetărie/patiserie a fost aplicată o sancțiune contravențională conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare în valoare de 10000 lei pentru etichetare necorespunzătoare a produselor comercializate .

 -pentru două magazine de desfacere pește au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare în valoare de 3000 lei, pentru transportul peștelui proaspăt fără a deține autorizație sanitară veterinară pentru mijlocul de transport .

 -pentru o unitate care desfășoară activitate de comerț cu ridicata, s-a constatat manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare și a fost aplicată sancțiune  contravențională conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare în valoare de 10000 lei .

 Acțiunile de control oficial se desfășoară în continuare în toate unitățile autorizate și înregistrate sanitar veterinar în domeniul produselor alimentare de origine animală și nonanimală din județul Olt .