Cu sprijinul şi participarea a doi angajaţi ai Ceva Logistics, societate ce se află în parteneriat la nivel mondial cu Pirelli, prin care se asigură depozitarea anvelopelor şi expediţia către clienţii companiei sau către alte depozite proprii, în perioada octombrie 2010 – martie 2011, mii de cauciucuri au fost furate din fabrica slătineană.
Şeful de tură primea 100 lei pentru fiecare anvelopă
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Veronel Budu, şef de tură, şi Marian Ilie, gestionar, ambii angajaţi ai Ceva Logistics, au predat în mod fraudulos anvelope către şoferi ai unor societăţi de transport din Piteşti, Cătălin Codrescu, Mircea Preda şi Ion Nicula.
„Şoferii se prezentau la depozit pentru încărcare cu autocamioane care, la ieşirea din fabrică, erau sigilate. Ajunse în judeţul Argeş, la Ştefăneşti, erau desigilate şi descărcate anvelopele sustrase”, spune procurorul de caz. Marian Constantin Ilie şi Costel Tucuşilă erau cei doi care se ocupau mai departe de vânzarea cauciucurilor.
Pentru fiecare cauciuc furat din depozit, Veronel Budu, angajatul Ceva, primea 100 de lei.
300 de anvelope găsite la flagrant
Pe 14 martie, în urma plângerii depuse de Pirelli Tyres România, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Olt au organizat un flagrant. Şeful de tură, Budu, încărcase 331 cauciucuri peste cele declarate oficial. Camionul a fost depistat în momentul în care şoferul se pregătea să descarce anvelopele într-un depozit din Ştefăneşti – Argeş.
„În momentul flagrantului, la şofer a fost găsită suma de 7.900 lei, din care 4.700 erau pentru şeful de tură de la depozitul din Slatina”, mai spune procurorul DIICOT.
Oamenii legii au reuşit să recupereze aproape în totalitate prejudiciul de un miliard şi jumătate, rezultat în urma acelui transport. Veronel Budu şi Cătălin Codrescu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina luând măsura interdicţiei de a părăsi localitatea, măsură ce a fost prelungită până în momentul trimiterii în judecată.
Anchetatorii au stabilit că la fiecare transport fraudulos, cei implicaţi obţineau aproximativ 2.000 euro.
Riscă până la 15 ani după gratii
Cei şapte au fost trimişi vineri în judecată, în stare de libertate, pentru iniţiere, constituire ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni grave, delapidare, înşelăciune, furt calificat, gestiune frauduloasă, rupere de sigilii.
În speranţa că pedeapsa va fi mai puţin aspră, în timpul cercetării penale, toţi cei învinuiţi şi-au recunoscut faptele pentru care riscă acum o condamnare de până la 15 ani de închisoare.