Culturile de tutun au început să se extindă în ultimii ani, dar mai au mult de recuperat până să ajungă la suprafeţele cultivate înainte de Revoluţie, când România ajunsese un mare exportator de tutun. Deşi subvenţia la această cultură este de opt ori mai mare decât la grâu sau porumb, nu mulţi se încumetă să cultive tutun. În condiţiile în care Uniunea Europeană acordă fermierilor aproximativ 1.300 de euro la hectar, ar fi trebuit ca suprafeţele cultivate cu tutun să crească considerabil. Cu toate acestea la nivelul judeţului, doar opt fermieri au solicitat, în acest an, subvenţii.
Pentru a primi acest sprijin, agricultorii trebuie să facă dovada că au încheiat contracte de livrare cu unităţile prim procesatoare de tutun, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În condiţiile în care nu depun respectivele documente, riscă să piardă subvenţia pe suprafaţă. Iniţial, la nivelul judeţului în acest an fuseseră contractate peste 53 de hectare de tutun de către fermieri, însă inspectorii Direcţiei Agricole Olt au găsit conforme doar 10,72 de hectare.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole susţin însă că nu este uşor să cultivi tutun şi că pentru a obţine aceste subvenţii trebuie îndeplinite anumite condiţii.
„Tutunul se plantează prin luna mai, însă cum aceea perioadă a fost ploioasă, operaţiunea s-a decalat. În al doilea rând, există un stas, în sensul că trebuie cultivate două plante pe metrul pătrat, iar cultura trebuie permanent curăţată de buruieni. În altă ordine de idei, recoltatul se face eşalonat, pe măsură ce tutunul se maturizează, nu tot odată”, a precizat Dan Bărăgan, directorul Direcţiei Agricole Olt.
Subvenţia pentru cultura tutunului se acordă de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Potrivit directorului APIA, Marinel Oaşă, cuantumul subvenţiei pe hectar, în acest an, la tutun urmează să fie stabilit în prima decadă a lunii octombrie.
„Anul trecut, subvenţia la tutun a fost de aproximativ 1.300 de euro la hectar”, a precizat Oaşă.