Diminuarea resurselor investite în procesul de recrutare – 4 criterii inteligente de evaluare a candidaților

Procesul de recrutare poate fi în multe cazuri o provocare, o cursă contracronometru în căutarea candidatului perfect și ar putea dura săptămâni sau chiar luni la rând fără vreun rezultat satisfăcător. Care sunt câteva dintre cele mai interesante metode pe care o companie le poate aplica în procesul de recrutare pentru a evalua potențialul unui viitor angajat? 


În cursa către găsirea candidatului perfect sunt indicate câteva modificări în procesul de recrutare 

  • Foto Diminuarea resurselor investite în procesul de recrutare – 4 criterii inteligente de evaluare a candidaților

Care sunt elementele pe care o companie trebuie să pună accent cu scopul de a atrage angajați valoroși pentru îndeplinirea obiectivelor și valorilor? 

  • Descrierea jobului să fie o reclamă care să reflecte scopul promovat de angajator 

Acest lucru presupune ca anunțul de angajare să fie cât mai specific, mai ales în ceea ce privește punctarea unor elemente esențiale precum: cultura companiei, așteptările pretinse de la viitorul angajat și bineînțeles recompensarea acestuia. Trebuie ținut cont de faptul că, cei care își caută un loc de muncă ar putea pretinde mai mult decât salariul de la finalul lunii. 

Indiferent de vârsta pe care o au, unii oameni sunt motivați și de bonusuri, deconturi la transport, abonamente la clinici private sau săli de sport, tichete de vacanță, dar și de posibilitatea de a urma traininguri plătite de firmă, care să le ofere posibilitatea de a avansa în cadrul acesteia de-a lungul derulării contractului de muncă. 

Un impact semnificativ în procesul de recrutare îl deține și tonul după care este formulat anunțul de angajare. Așadar este încurajată utilizarea unui limbaj prietenos, captivant, inspirațional, dar totodată profesional, care să nu intimideze și care să nu sune formal precum restul anunțurilor de acest gen. 

  • Testarea candidaților prin metoda angajării temporare 

Selecția personalului poate fi un proces costisitor pentru care sunt necesare resurse financiare și de timp. Acest aspect ar putea îngreuna activitatea firmelor la început de drum sau a business-urilor mici, care în multe situații apelează la soluția leasingului de personal. Această modalitate permite companiilor să obțină rapid lucrători avizați din toată lumea, în domenii unde se cere calificare sau în arii de activitate sezonieră. 

Este cunoscut faptul că muncitorii asiatici dețin experiență practică în sectoare precum HoReCa, agricultură, construcții, îngrijirea copiilor, plus multe alte astfel de activități pentru care se încheie contracte pe durată determinată. Din acest motiv, tot mai multe companii preferă serviciile de leasing de personal asiatic, atunci când au nevoie de angajați cu pregătire, fără a investi resurse consistente în procesul de recrutare. Agențiile de specialitate, precum Work-Finder.eu pot oferi business-urilor accesul necesar către lucrători cu abilități dovedite în domenii specifice pentru o anumită perioadă de timp. 

  • Susținerea interviului însoțit de efectuarea unui task 

După finalizarea interviului, angajatorul poate trece imediat la următoarea etapă a procesului de recrutare și anume: îndeplinirea unei sarcini scurte, prin care să i se ofere persoanei respective oportunitatea de a-și prezenta abilitățile. Proba practică este utilă mai ales în cazul candidaților timizi sau care pot întâmpina dificultăți de a se pune în valoare doar printr-un dialog cu intervievatorul. 

  • Verificarea nivelului de rezonanță cu valorile business-ului 

Un angajat longeviv în firmă este cel care se pliază setului de valori și obiective pe care se bazează obiectul de activitate. Dacă interviul este susținut pentru ocuparea unui post în sectorul HoReCa, de exemplu, atunci este de preferat ca intervievatorul să facă parte dintr-un alt domeniu pentru ca selecția la final să fie cât mai obiectivă. 

De asemenea, o metodă utilă în acest proces de evaluare vizează întrebările cât mai detaliate referitoare la experiențele anterioare în care candidatul a demonstrat efectiv o anumită valoare, importantă și pentru intervievator. Cu cât sunt mai amănunțite întrebările în această direcție, cu atât mai clar este statutul candidatului în postura de viitor angajat al firmei pe termen lung. Sunt de evitat întrebările despre roluri imaginare în situații ipotetice, deoarece există riscul ca persoana prezentă la interviu să furnizeze răspunsuri ideale pe care orice angajator și-ar dori să le audă. 

Acestea sunt 4 dintre cele mai simple metode de identificare din fază incipientă a angajatului perfect, cu potențial de creștere și dezvoltare în acord cu principiile pe care este fundamentat obiectul de activitate al business-ului respectiv.