FOTO. Conacul Neamţu din Olari, restaurat de voluntari englezi, francezi şi români

Conacul Neamţu din satul Olari al comunei oltene Pârşcoveni a intrat într-un amplu proces de restaurare, lucrările fiind desfăşurare de şapte voluntari englezi şi francezi, îndrumaţi de doi instructori români de la UNARTE. Deşi clădire de patrimoniu, conacul este într-o stare de degradare, vandalizat și neglijat de multă vreme, şi va avea nevoie de multe acţiuni de restaurare.

Reprezentanţii Fundaţiei Pro Patrimonio, actualul proprietar al imobilului, au declarat pentru Gazeta Nou că atelierul de restaurare a pardoselilor de mozaic din Conacul Neamţu a început, în această săptămână, şi va dura şase zile. Au venit cinci voluntari englezi şi doi francezi îndrumaţi de doi instructori români de la UNARTE şi, chiar în ziua în care au ajuns în România, s-au apucat conştiincios de treabă.

Atelierul pentru restaurarea pardoselilor de mozaic interioare este primul dintr-o serie destinată revitalizării acestui ansamblu.

„La etajul conacului, loggia, holul și camera de baie au pardoseli de mozaic roman, din bucăți de marmură colorată, cu desene elegante. Conacul este în stare de degradare, vandalizat și neglijat de multă vreme şi va avea nevoie de multe acţiuni de acest gen”, a declarat, pentru Gazeta Nouă, directorul executiv al Fundaţiei Pro Patrimoniu, Raluca Munteanu.

Potrivit celor de la Pro Patrimonio, deşi clădire de patrimoniu, conacul este în stare de degradare, vandalizat și neglijat de multă vreme, şi va avea nevoie de multe acţiuni de restaurare. În plus este amplasat într-o o zonă săracă, cu comunităţi marginalizate, care s-au format într-o zonă preponderent agricolă şi în care acum nu se mai întâmplă nimic.

„Conacul Neamţu acum este în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio, iar activităţile de restaurare se execută de către noi, în etape, cu fonduri private. Pe măsură ce adunăm bani sau materiale, mai acoperim câte o necesitate. În acest moment se lucrează la interior la mozaicul de la etaj, deoarece este un detaliu de arhitectură spectaculos şi se încearcă păstrarea lui. Apoi, peste vară, vom încerca să refacem acoperişul, care are mari probleme”, a mai declarat Raluca Munteanu.

Fundaţia, prin acţiunile de voluntariat desfăşurate, încearcă să reactiveze conacul prin ateliere cu copiii, diverse munci cu oamenii locului, care învaţă meserii pierdute şi agricultură în jurul conacului.

„Conacul era amplasat pe un teren agricol vast care era deţinut de către proprietar şi care astfel îşi finanţa activitatea. Oamenii locului trăiau din agricultură. Perioada comunistă a fragmentat aceste lucruri şi acum zona este una profund săracă, fără venituri. Noi încurajăm diverse activităţi agricole la conac, chiar experimente, care pot fi utilizate de localnici în agricultură pe parcele mici, de subzistenţă. Avem mici ateliere cu copiii, afterschool la conac, şi intenţionăm să devină un centru comunitar educaţional”, a mai declarat Raluca Munteanu.

Conacul Neamţu din satul Olari, comuna Pârşcoveni, este una dintre casele istorice propuse drept obiectiv cultural de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Olt. Clădirea  a fost locuinţa marelui boier Constantin C. Neamţu, iar în urmă cu 70 de ani era un punct de reper al judeţului.

Imobilul a fost revendicat după Revoluţie de unul dintre fii boierului, Şerban Neamţu, iar în 2005 l-a donat Uniunii Arhitecţilor din România (UAR) Filiala Oltenia. În prezent, conacul se află în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio.


Constantin C. Neamţu a fost director al Băncii Comerţului din Craiova (sediul actualei primării din Craiova) şi a luptat în Războiul Balcanic şi în Primul Război Mondial, la care a participat sub comanda mareşalului Averescu.