CAR-ul, ultima soluţie pentru pensionarii din zona Balşului

Cotizanţii au scăzut, însă nevoile sunt tot mai mari Diminuarea considerabilă a numărului de pensionaţi pe caz de boală în jurul Balşului a fost pe deplin resimţită de Casa de Ajutor Reciproc (CAR) din oraşul de pe Olteţ.

Tot mai mulţi pensionari şi foşti pensionari au fost excluşi din rândul membrilor cotizanţi la CAR din cauza mai multor ani de neplată a contribuţiei lunare, care trebuie să fie de minimum doi la sută din pensie. Depistarea ilegalităţii cu care erau efectuate scoaterile la pensie de către medicul specialist Liliana Berca a dus la o serie de analize amănunţite a pensionaţilor pe caz de boală la institutele şi clinicile din capitală. În urma acestora, foarte mulţi locuitori ai Balşului şi ai localităţilor din jur au fost lăsaţi fără pensie.

Împrumuturi de şase milioane de lei în 2010

Fie că a fost vorba de împrumuturi pentru ajutor de deces (260 în anul 2010), pentru ajutoare ocazionale sau pentru tratament, foarte mulţi pensionari au apelat la sprijinul financiar din partea Casei de Ajutor Reciproc din Balş. Pensionari din Balş, din comunele oltene Iancu Jianu, Morunglav, Baldovineşti, Găvăneşti, Pîrşcoveni, Şopârliţa, Osica, Dobrun şi Greci precum şi cei din comunele şi satele doljene Robăneşti, Câmpeni, Pieleşti, Drăgoteşti, Bobeanu, Popânzăleşti şi Viişoara au împrumutat peste şase milioane de lei în decursul anului 2010.


„CAR Balş însumează 7.325 de membri şi, numai în anul 2010, valoarea totală a împrumuturilor a depăşit şase milioane de lei. Anul trecut au fost efectuate 5.300 de cereri de împrumut”, a declarat contabilul-şef al CAR Balş, Cristina Tăbuşcă.


„Anul trecut, 217 membri au fost excluşi din rândul membrilor CAR Balş din cauza neplăţii cotizaţiei. Acest fapt s-a datorat şi din cauza retragerii pensiei pe caz de boală care a dus implicit la lipsa resurselor financiare ale cotizanţilor. Noi avem delegaţi împuterniciţi în comunele din jurul Balşului din judeţele Olt şi Dolj. În ceea ce priveşte noile înscrieri, se poate spune că în anii 2009 şi 2010 au fost constante. În 2009 am avut 480 de nou-înscrişi, iar în 2010, 483. În primul trimestru al anului curent s-au prezentat 127 de noi membri”,
a adăugat contabilul.


Din cei şase milioane de lei împrumutaţi în 2010, 138 de mii au reprezentat ajutoarele de deces.