Cu toate că Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Olt are o poziţie mai mult decât favorabilă şi s-a îmbogăţit de la an la an cu volume în limba română şi în alte limbi străine, graţie unor donatori sau prin prisma mai multor programe în care s-a implicat, numărul celor care trec pragul instituţiei a scăzut. Astfel, potrivit datelor din ultimii ani privind numărul de vizitatori, secţiile de împrumut la domiciliu şi sălile de studiu au fost vizitate anual de cel mult 200.000 de ori de către utilizatorii instituţiei, ceea ce, raportat la populaţia oraşului Slatina, este foarte puţin.
Cauzele reducerii numărului de utilizatori
Aşa cum se întâmplă cu majoritatea bibliotecilor din România şi din lume, Biblioteca Judeţeană Olt a pierdut din utilizatori din cauza următoarelor „probleme”: răspândirea internetului, care face posibilă accesarea a milioane de volume scrise în diverse limbi, fără a fi nevoie să pleci de acasă; apariţia a tot mai multe atracţii, care pun cărţile pe plan secund; programul încărcat al omului mileniului trei ce face aproape imposibilă dedicarea a câteva ore pe zi lecturii. Pe lângă acestea, numărul utilizatorilor Bibliotecii Judeţene a scăzut şi din cauza faptului că foarte puţini slătineni ştiu care sunt condiţiile pentru a te înscrie şi, nemaitrecând pragul instituţiei de foarte mult timp, nu ştiu nici ce dotări are aceasta.
„N-am mai mers la Biblioteca Judeţeană de când eram copil şi aveam permis la secţia de beletristică. Sincer, nici nu ştiu cum mai arată pe dinăuntru. Nu prea mai am timp să citesc şi oricum, când mă reuşesc să-mi fac puţin timp, caut pe internet sau merg şi-mi iau cartea din librărie”, spune o tânără din Slatina.
Un alt fost utilizator al Bibliotecii e de părere că investiţiile făcute nu sunt suficiente, că ar trebui făcut mai mult pentru promovarea acesteia.
„În ultimii ani aud de Biblioteca Judeţeană doar când organizează vreo expoziţie ori o lansare de carte. Nu spun că nu e bine, printre rolurile unei biblioteci se numără şi promovarea unor astfel de evenimente culturale, dar cred că ar trebui făcut mai mult pentru promovarea fondului de carte, a secţiilor. Normal că e mai comod să cauţi un material pe internet, dar dacă s-ar oferi ceva facilităţi cu siguranţă că ar creşte numărul celor care vin la bibliotecă. Am văzut biblioteci din alte oraşe, ca să nu mai vorbesc de alte ţări unde se poate, unde oamenii vin cu drag şi abia găseşti un loc să stai să răsfoieşti o carte, să vezi un film sau să asculţi un album de muzică. Nu ştiu cine trebuie să facă, de unde să vină iniţiativa sau banii, dar cineva ar trebui să o facă”, crede Mihai, student.
Condiţii de înscriere
Accesul la colecţiile Bibliotecii Judeţene se face numai pe baza permisului unic de utilizator şi semnarea unui contract de împrumut. Permisul de utilizator poate fi obţinut de orice persoană din Slatina pe baza documentului de identitate, iar la copiii sub 14 ani pe baza cărţii de identitate a părinţilor sau a bunicilor. Taxa de înscriere este de 2 lei, iar permisul este valabil timp de 5 ani. Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Olt permite şi înscrierea persoanelor din judeţul Olt sau din alte judeţe, însă acestea pot consulta cărţile solicitate numai la sala de lectură.
Fondul gestionat şi pus în valoare de serviciile instituţiei se ridică la aprope 300.000 de unităţi de bibliotecă, sub formă de cărţi, publicaţii periodice, presă, documente audio-video, CD-Rom-uri, manuale pentru bibliografia şcolară şi studiul limbilor străine, care sunt împărţite pe mai multe secţii: secţia copii „Mihaela Dumitrescu”, secţia împrumut beletristică, secţia împrumut carte de specialitate, secţia de limbi străine, secţia de engleză, secţia audio-video „Dinu Lipatti”, sală de lectură, sală de lectură periodice, fond documentar. Pentru consultarea oricărui document, utilizatorul trebuie să completeze un buletin de cerere. Nu este admisă solicitarea simultană a unui număr mai mare de trei cărţi. Termenul de împrumut maxim este de 15 zile, iar utilizatorii pot solicita, contra cost, multiplicarea documentelor din interiorul bibliotecii.
Programul Biblionet
De asemenea, graţie programului Biblionet, Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Olt a fost dotată în luna ianuarie a acestui an cu aparatură IT, venită din partea fundaţiei „Bill & Melinda Gates”. Aparatura este de ultimă generaţie, conţine foarte multe programe educaţionale care se adresează tuturor categoriilor, de la copiii de vârstă preşcolară până la populaţia adultă şi populaţia specializată în modul de a căuta informaţii de diverse nuanţe şi diverse domenii. Calculatoarele au fost amplasate în holul bibliotecii, la etaj şi pot fi accesate gratuit de utilizatorii instituţiei.