Alegeri comasate, dar ce se întâmplă cu primarii şi consilierii care schimbă partidul?

În acelaşi timp cu decizia de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, PSD şi PNL trebui şi să modifice legislaţia astfel încât primarii care candidează de la alt partid să nu-şi piardă mandatul, având în vedere că mandatele actualilor aleşi se încheie la câteva luni după scrutin.


Comasarea localelor cu europarlamentarele generează o problemă care reprezintă și o premieră pentru România.

Primarii și consilierii locali în funcție vor mai avea câteva luni din mandat, înainte ca cei votați în iunie să preia funcțiile.

Există cazuri în care primarii vor fi realeși, dar există și situații în care va fi un alt primar. 

Acesta va trebui să aștepte câteva luni, o situație atipică și greu de explicat.

A încercat totuși șeful PNL, Nicolae Ciucă: ”Rămân câteva luni de mandat pe care în conformitate cu prevederile legii, actualii primari aleși în funcție trebuie să își ducă mandatele până la capăt. Și atunci este nevoie de o corelare între ceea ce însemană alegerea la 9 iunie, ducerea mandatului până la final și trebuie să ne referim și la faptul că în România, alegerile locale au avut loc în luna iunie și odată cu pandemia s-a produs acest decalaj”.

El a spus că va fi modificat codul administrativ, răspunzând unei întrebări care îi vizează pe primarii care schimbă partidul și, potrivit actualelor prevederi ale legii, și-ar pierde mandatul.

La rândul său, Marcel Ciolacu a confirmat că va fi modificată legea: ”Nu putem opri dreptul de a alege sau de a fi ales”.

Calendar alegeri 2024:

Alegeri locale și europarlamentare (comasate): 9 iunie

Alegeri prezidențiale (două tururi): septembrie. Perioade: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii.

Alegeri parlamentare: 8 decembrie