Activitatea Direcţiei de Finanţe Olt, blocată. Angajaţii protestează

Angajaţii Finanţelor din Olt protestează de trei zile iar astăzi au sistat orice activitate cu publicul. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu se ia o decizie la nivel naţional pentru egalizarea salariilor din sistem.


Liderul Sindfisc din judeţul Olt, Daniel Dumitrașcu, a explicat că în sistem există persoane care fac aceeaşi muncă, dar sunt plătite diferit.

„Protestul a început de joi, săptămâna trecută, când oamenii au decis individual, fiecare în parte, să înceteze activitatea, motivat de faptul că, deși promisiunea a fost să se egalizeze salariile în sistemul finanțelor, Coaliția a refuzat proiectul de ordonanță prin care se realiza această egalizare. Ce înseamnă această egalizare? Sunt situații în care pentru aceeași activitate, inspectori care lucrează în alte județe au salariile mai mari decât inspectori din celelalte județe. Deci la muncă egală, așa cum spune și Constituția și Legea salarizării, trebuie salariu egal. Și e și normal. Același un inspector care face exact aceleași documente, aceleași acte, are salariu mai mic decât alt inspector care face aceleași documente și aceleași acte, același nivel de muncă”, a spus el.

Angajaţii Finanţelor oltene spun că vor continua protestul şi în zilele următoare. Începând de astăzi, au sistat orice activitate cu publicul.

„Deci nu mi se pare normal și lumea este foarte revoltată și intenționează să continue acest protest spontan până se va soluționa această problemă

La această oră instituția este închisă complet, nu lucrează cu publicul și toată lumea a decis să protesteze spontan. Joi s-a deschis instituția la pe la ora 11.00 și ceva. Vineri s-a deschis pe la ora 10.00 și ceva și astăzi au decis să nu se mai deschidă instituția. Azi, nu a fost deloc relație cu publicul”, a mai spus Dumitraşcu.

Sindicalistul a adăugat că reacţia conducerii ANAF faţă de proteste a fost să-i trimită pe angajaţi să-şi găsească dreptatea în instanţă.

„Feedback-ul a fost, vineri, că așa cum ne-am câștigat drepturile în instanță până acuma să ne adresăm tot instanței. Deci angajatorii noștri ne trimit la instanță, la instanță există riscul să câștigăm, există riscul să nu câștigăm, unii o să câștigăm unii ori să pierdem. Și nu putem să ne bazăm pe instanțe. Eu zic că instituțiile statului ar pierde mai mult dacă ne-am adresa instanței. În cazul în care am câștiga, am solicitat și drepturi salariale din urmă. Așa dacă s-ar rezolva, ar fi o dată pentru totdeauna și ar fi salarii legale, așa cum spune legislația. Nu cerem mai mult decât ceea ce spune legea”, a spus Daniel Dumitraşcu.

Oamenii spun că vor continua protestul şi mâine.