Şefa Secţiei de Obstetrică Ginecologie II a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Adela Manta, a precizat că poliţiştii întocmesc dosare penale doar dacă primesc sesizări.
„Anul acesta, am avut şi pacientă de 12 ani şi jumătate, care a născut prin cezariană. Este din mediul rural. Am avut scandal la uşă, pentru că viitorul soţ avea 30 de ani. De multe ori, cei de la Protecţia Copilului spun că partenerul trebuie acuzat, dar nu este aşa, este act sexual liber consimţit. Poliţiştii spun că sunt rare cazurile de viol. Noi nu anunţăm poliţia. Poliţia face dosar doar dacă fata sau părinţii acesteia anunţă că a fost o agresiune. Noi am remarcat că la această domnişoară totul era foarte senin, fata ţinea foarte mult la iubitul ei, la tatăl copilului. Chiar încerca să ascundă diferenţa de vârstă. În schimb, mama ei s-a purtat chiar violent, l-a pălmuit pe cel ce ar fi putut să-i fie ginere. Ea avea 12 ani şi jumătate, aproape 13, iar el spre 30, diferenţa era destul de mare. Este adevărat că ele sunt foarte uşor influenţabile. Tatăl a declarat copilul, dar mama fetei era foarte pornită. Dacă mama face reclamaţie, Poliţia este obligată să deschidă un dosar penal”, a spus medicul Adela Manta.
Ginecologul slătinean spune că se lucrează foarte greu cu pacientele minore. Acestea nu cooperează, iar naşterea poate fi cu probleme.
„De multe ori, cooperarea cu aceste paciente este foarte grea, încât nu o poţi asista normal. Nu înţelege ce i se întâmplă. În timpul cât pacienta stă la sala de naşteri, ea se inhibă din cauza durerii. Percep totul ca pe un mediu ostil, deşi i se vorbeşte frumos. Am rugat şi moaşele, medicii, asistentele să ne purtăm diferit cu ele, pentru că au nevoie de compasiune. Unele refuză să alăpteze, altele încep să plângă. Practic, tânăra mama se va dezvolta împreună cu copilul. Am remarcat că generaţia actuală se dezvoltă mai repede fizic şi chiar mental, dar este mai greu cu responsabilitatea. Este foarte greu să fie repsonsabilă, nu are cum un copil să fie responsabil”, a adăugat medicul.
Adela Manta a precizat că sunt multe cauze sociale care fac ca minore de doar 12 ani să nască copii. În primul rând, lipsa de educaţie şi faptul că adolescentele sunt lăsate în grija bunicilor, care nu reuşesc să impună reguli stricte în faţa tinerelor.
„Pe vremea bunicilor, femeile nu făceau şcoală. După ce terminau cele şapte clase, se dedicau vieţii de familie. Se căsătoreau la 16 ani şi făceau copii. Ne întoarcem puţin în urmă, dar nu din cauza convingerilor, ci e cu totul altfel. Nu se pune preţ pe şcoală, sunt familii dezorganizate. Copiii sunt crescuţi de bunici, pentru că părinţii sunt plecaţi în afară. Bunicii sunt foarte toleranţi, iar copiii sunt uşor influenţabili şi o iau pe căi greşite. Unele şi din cauza sărăciei ajung să nască la vârste foarte fragede. Domnul respectiv se poartă frumos. Constatăm frecvent că domnişoara are 14-15 ani, iar partenerul ei 25-30 de ani. Întrebarea mea este dacă domnul lucrează. Mă gândesc, ca om şi ca medic, că acel copil este dorit, că are cine să-l întreţină. Ele nu ştiu cum să aibă grijă de copil, dar învaţă. Copilul respectiv este luat pe semnătură de către un adult”, a conchis medicul.