1.052 de copii și 305 părinți din Caracal au participat la „Start în educație”

1.052 de copii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani și 305 părinți din 17 comunități defavorizate din județul Olt sunt beneficiari ai programului „Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România.

 Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” - un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

 „Comunitatea din Caracal, judetul Olt mulțumește pentru această șansă oferită copiiilor. Atât părinții cât și micuții s-au bucurat de rechizitele și ghiozdanele oferite de Word Vision România. Acestea sprijină inclusiv munca noastră, a profesorilor din învățământul preșcolar, și crează o punte de legătură între noi și părinți”, a declarat Ioana Adriana Huma, director al unei grădiniţe din Caracal.

 „Vă mulțumim nemărginit pentru toate aceste daruri. Copiii mei au acum cu ce să se joace și acasă. Nu ne permitem să le cumpărăm jocuri sau jucării. Trăim din ajutorul social și banii ne ajung doar pentru mâncare și medicamente. Jucăriile sunt ultimul lucru la care ne mai putem gândi”, povestește un bunic.

 La rândul lor, părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. Începând cu luna august 2023, părinții vor putea găsi mai multe sfaturi și idei de activităţi, privind utilizarea resurselor din “Ghiozdănel cu viitor” împreună cu copiii lor, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.

 „Am întâlnit părinți dornici de comunicare, pe care îi scoți greu din rutina zilei dar  care, o dată câștigați în dialog, se deschid total. Cu fiecare întâlnire am concluzionat că meseria de părinte este una deloc ușoară, mai ales în familiile unde condițiile sociale sunt precare, provenind din categoriile defavorizate ale societății. Informațiile furnizate în cadrul discuțiilor interactive sunt menite să îi ajute pe părinți să își sprijine copiii să se dezvolte armonios și echilibrat” , spune Georgeta Ungureanu, formator.

 „Start în educație”, proiect derulat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom, vine în sprijinul a 60.000 copii cu vârste între 3-6 ani și 10.000 de părinți, selectați din 500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor. În această etapă de dezvoltare, în care se pun bazele pentru viitorul copiilor, un rol crucial îl au părinții, care în cadrul proiectului sunt sprijiniți să devină primii educatori ai copiilor lor, cei care dau startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, urmând ca apoi la grădiniță să devină un partener educațional de nădejde.