Zeci de focare active de pestă porcină în judeţul Olt, cu mai puţin de o lună înainte de Crăciun

Cu mai puţin de o lună înainte de Crăciun, în judeţul Olt sunt active 34 de focare de pestă porcină, dintre care 29 în gospodăriile cetăţenilor, în timp ce cinci dintre ele sunt în exploataţii comerciale. Potrivit DSVSA Olt, în această lună au fost stinse şase focare de pestă, în gospodăriile populaţiei, în localităţile Obârşia Nouă, Băbiciu, Fălcoiu şi Scărişoara.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt transmite că  la această dată sunt active, în total, un număr de treizeci și patru focare de pestă porcină africană confirmate la porci domestici, după cum urmează : - un număr de douăzeci și nouă de focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populației : Topana - 1 focar, Leleasca - 1 focar, Cungrea - 3 focare, Verguleasa – 5 focare, Bălțați (Scornicești) – 1 focar, Bălteni (Perieți) – 2 focar, Vulturești – 1 focar, Optași – Măgura – 1 focar, Schitu – 1 focar, Constantinești – 1 focar, Tufeni – 1 focar, Ipotești – 1 focar, Drăgănești Olt – 2 focar, Mogoșești (Scornicești) – 2 focar, Mierlicești (Perieți) – 1 focar, Văleni – 2 focare, Piatra Olt – 1 focar, Grădinari – 1 focar, Slătioara – 1 focar .

De asemenea, sunt active și cele cinci focare de pestă porcină africană confirmate la porcii domestici din exploatațiile comerciale de porci din localitățile Constantinești, Ipotești, Negreni și Tufeni .

În perioada 08.11.-12.11.2021 au fost stinse șase focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populației după cum urmează :

- 1 focar în localitatea Obârșia Nouă

- 1 focar în localitatea Băbiciu

- 2 focare în localitatea Fălcoiu

- 2 focare în localitatea Scărișoara

Având în vedere numărul mare de focare confirmate în gospodăriile populației, DSVSA Olt face apel la crescătorii de animale să respecte următoarele măsuri:

asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă ;

este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;

este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine ;

este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;

periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;

se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;

porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;

este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;

anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;

este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;

toți proprietarii au obligaţia respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariei bolii.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei .

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, transmite DSVSA Olt.