O nouă dovadă că haitele de câini s-au înmulțit în Slatina este reprezentată de un clip video postat pe Facebook. Noaptea trecută, mai mulţi maidanezi au putut fi văzuţi alergând după maşini, apărându-şi teritoriul, în intersecţia cu sens giratoriu din zona Casei de Cultură a Tineretului.
În Slatina, problema câinilor fără stăpân a revenit în prim-plan, aproape imediat după ce administraţia locală a fost preluată de echipa liberală a lui Mario De Mezzo. Potrivit datelor oficiale furnizate de Spitalul Județean de Urgență, aproape 200 de persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în primele șase luni ale anului, după ce au fost mușcate de maidanezi. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în luna mai, când 51 de slătineni au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza atacurilor.
În acest context, primarul Mario De Mezzo pregătește o soluție care a stârnit controverse: externalizarea Serviciului pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân către o firmă privată. Documentația pentru delegarea acestui serviciu este în curs de elaborare, iar informațiile apărute indică faptul că firma care ar urma să preia atribuțiile ar avea legături cu persoane din anturajul edilului, ceea ce a generat suspiciuni legate de transparența procesului și corectitudinea deciziei.
Această măsură pare să contravină promisiunilor făcute de Mario De Mezzo în campania electorală, când anunța că va readuce în subordinea Primăriei toate serviciile externalizate, inclusiv piețele sau Cimitirul Strehareți.
- Succes liberal: doi câini pe zi
În februarie 2025, primarul a declarat că în medie sunt prinși doar doi câini pe zi, iar serviciul funcționează cu un echipaj format din doi hingheri și un șofer. Activitatea a fost reluată abia în 4 februarie, după o pauză de patru luni cauzată de suspendarea adăpostului din cauza demisiei tehnicianului veterinar, ceea ce a afectat semnificativ capacitatea de intervenție.
Serviciul de ecarisaj a mai fost externalizat în mandatul fostului primar Darius Vâlcov, care a fost condamnat pentru fapte de corupție. Atunci, contractula fost vizat de un scandal public, după ce presa a dezvăluit că firma contractată a încasat sume importante, peste 150.000 de lei, fără să realizeze efectiv activități de capturare sau sterilizare. Contractul a fost reziliat în 2011.