O serie de acuzaţii de „afaceri de tip mafiot” sau de „devalizare a banului public” care îi vizează pe primarul Darius Vâlcov, pe viceprimarul Dan Bălăşescu şi pe managerul Spitalului Judeţean Slatina, Nicu Vladu, au fost distribuite reprezentanţilor mass-media în cursul săptămânii. Acuzaţiile vizează felul în care s-a făcut externalizarea serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi, a adăpostului pentru câinii fără stăpân şi de felul în care s-a făcut plată către firma care a construit parcarea multietajată din zona Spitalului. De asemenea, cei trei sunt acuzaţi că prin apropiaţi ai lor au făcut profit din întreţinere şi asfaltare a unor drumuri publice sau din construcţia celor 600 de apartamente din Cartierul Eugen Ionescu.
Vâlcov a încercat să răspundă, miercuri, într-o conferinţă de presă, acestor acuzaţii motivând că toate contractele de externalizare sunt publice şi că au fost făcute conform legii.
Peste 1 milion de lei daţi pentru curăţarea frunzelor şi tunsul ierbii
Prima acuzaţie aduce în discuţie faptul că primăria a plătit firmei Rupiah SRL suma de 1.003.125,50 de lei pentru „curăţatul terenului de frunze, tunsul ierbii etc.”. În dosar este ataşată şi o factură care arată serviciile pentru care s-a achitat această sumă. Se pare că firma Rupiah este controlată de Anca Guşatu, o interpusă a lui Nicu Vladu şi a lui Darius Vâlcov.
Primarul Slatinei a încercat să demonstreze că externalizarea are numai avantaje pentru municipalitate, existând şi o reducere considerabilă a cheltuielilor.
„S-a externalizat tot ceea ce însemnă întreţinerea spaţiilor verzi, întreţinerea fântânilor arteziene şi întreţinerea şi construcţia terenurilor de joacă. Externalizarea s-a făcut către trei firme asociate – Rupiah, Hiwaters şi Fraicon. Externalizarea s-a făcut pe raţiunea de a reduce toate cheltuielile fără a da un om afară. Cheltuielile pentru Patrimoniu numai pentru întreţinere era, în medie, de 2 milioane de euro pe an. Vorbim de plata salariilor şi de cheltuieli cu bunuri şi servicii. Pentru această externalizare, din primul an trebuie să avem întreţinerea a 50% din spaţii, urmând ca aceasta să se mărească cu 5% pe an”, a declarat Vâlcov.
El a adăugat că obligaţia concesionarului prin contract este construirea unei sere, locuri de agrement şi de picnic, parc pentru câini şi minim un loc de joacă pe an. Un alt „avantaj” fiind şi faptul că 80 de angajaţi din cadrul primăriei au fost preluaţi. Primarul spune că municipalitatea nu va plăti mai mult de 2,5 milioane de euro pe an, în preţ intrând şi dezvoltarea şi amenajarea unor locuri de joacă, dar şi întreţinerea fântânilor arteziene.
Castrarea câinilor, pe mâna lui Adi Creţu
În seria de acuzaţii la adresa şefilor primăriei Slatina apar şi lucruri legate de omul de afaceri Laurenţiu Şerban, cunoscut ca Adi Creţu. Acesta este acuzat că prin firma sa, care a preluat serviciul de ecarisaj al oraşului şi adăpostul pentru câini de la Sărăceşti, a încasat 152.027,10 lei pe servicii pe care nu le-a făcut.
„(…) plătiţi firmei Olcon Metal SRL (…) pentru 532 de câini comunitari din canisa de 80 de metri pătraţi făcută de primărie cu teren aferent de 30.000 de metri pătraţi, dar unde câinii nu există. Externalizarea s-a făcut către această firmă controlată de un apropiat al viceprimarului Dan Bălăşescu, respectiv Adi Creţu (finul acestuia) şi a lui Nicu Vladu, managerul Spitalului Judeţean. Pentru afacerea cu câinii nu are autorizaţie de funcţionare de la DSV Olt”, sunt acuzele aduse reprezentanţilor Olcon Metal şi ai municipalităţii.
Vâlcov a negat faptul că nu ar fi existat niciun câine sterilizat la canisa de la Sărăceşti, adăugând că toată activitatea firmelor care au preluat prin externalizare servicii ale primăriei este supervizată de inspectori ai municipalităţii.
„În septembrie au fost prinse 150 de animale, aproape de trei ori mai mult decât în tot anul 2009. Iar în luna octombrie s-au prins 306 animale. Numărul a fost aşa de mare şi din cauză că timp de patru luni această operaţiune a fost stopată din cauza faptului că adăpostul nu a avut autorizaţie de funcţionare”, a declarat primarul.
Bani pentru lucrări de asfaltare inexistente
Darius Vâlcov a încercat să lămurească şi acuzaţia conform căreia firma Dancor SRL, deţinută de fraţii Dan şi Cornel Ciocan, a încasat în jur de 11 miliarde de lei vechi pentru nişte lucrări de asfaltare inexistente.
„Este vorba despre un contract cu această firmă la nivelul primăriei, în valoare de 20 de miliarde, pentru introducerea canalizării şi betonarea străzii Panselelor. S-au plătit 11 miliarde, pentru cât s-a făcut din lucrare, şi, între timp, contractul s-a încheiat. Puteţi să mergeţi pe această stradă şi să vedeţi că există canalizare”, a spus Vâlcov.
Parcarea multietajată, „inginerie financiară” a lui Vâlcov
Conducerea primăriei Slatina este acuzată de faptul că încearcă realizarea unei „inginerii finaciare” prin vânzarea parcării multietajate din faţa Spitalului Judeţean Slatina către firma Imobiliare Consloc, deţinută tot de primărie. De asemenea, acuzaţia vizează şi faptul că s-au plătit în jur de 34 de miliarde de lei vechi către firma Draglina Olmec SRL pentru o parcare neterminată.
Edilii sunt acuzaţi că vor falimenta firma Consloc şi vor încerca revânzarea imobilului la un preţ derizoriu: „inginerie financiară realizată cu SC Consloc SRL, deoarece lucrarea a fost trecută din domeniul public al primăriei, unde sumele trecute nu au reflectat realitatea lucrărilor, în domeniul privat, Consloc este tot a primăriei”.
Darius Vâlcov se disculpă: „Firma a executat 80% la sută din parcare, iar ultimii 10% au fost făcuţi în ultimul an. I-am dat în judecată chiar (pe reprezentanţii Draglina Olmec-n.r.) şi am încasat 8 miliarde de lei vechi pentru întârzierea lucrărilor. Parcarea a fost vândută la 42 de miliarde prin licitaţie deschisă, licitaţie câştigată de Consloc. Urmează ca parcarea să fie dată în folosinţă până la sfârşitul anului”.
Lucrări la blocuri, întârziate dinadins
Primarul Vâlcov este acuzat şi de faptul că s-a aflat în cârdăşie cu firma Protetchim SRL Vâlcea, exectutantul lucrărilor la blocurile din Cartierul Eugen Ionescu. Se pare că edilul ar fi întârziat plăţile către constructor pentru ca acesta să încaseze penalităţi în valoare de 26 de miliarde de lei vechi. În discuţie apare un alt membru al Partidului Democrat-Liberal, Gheorghe Neacşa, care este acuzat că a intermediat înţelegerea dintre Vâlcov şi firma vâlceană.
Primarul a contraatacat, precizând că şi primăria a dat în judecată firma Protetchim pentru proasta calitate a lucrărilor. Daunele cerute de municipalitate sunt în valoare de 30 de miliarde de lei vechi.