Un poliţist de la Rutiera Olt a luat mită de două ori. Acord de recunoaştere cu DNA şi pensionare

Un poliţist din Olt a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, în formă continuată, după ce a luat mită, în două rânduri, o dată pentru a interveni în dosarul unui şofer prins băut la volan şi altă dată pentru a facilita unei persoane obţinerea permisului de conducere. El a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi a acceptat o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendare.

Valentin Paraschiv, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt - Serviciul Rutier, ieşit la pensie în această vară, este trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influență, în formă continuată,  şi favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar cu fostul poliţist este trimisă în judecată o persoană, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

Ambii au semnat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Potrivit acestora, în data de 31 octombrie 2021, Valentin Paraschiv ar fi pretins și primit suma de 2.000 lei de la o persoană cercetată pentru conducerea unui autovehicul fără permis și sub influența alcoolului.

În schimbul banilor, poliţistul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Serviciului de Medicină Legală Olt și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală.

În perioada următoare, în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în aceeași cauză penală, ofițerul de poliție i-ar fi sugerat aceleiași persoane, în mai multe rânduri, să găsească pe cineva de încredere care să declare în fals că a condus autoturismul în momentul în care a fost depistat de polițiști conducând fără permis și sub influența alcoolului”, arată procurorii.

De asemenea, în ziua de 3 aprilie 2022,  Paraschiv ar fi pretins și primit, prin intermediar (persoană fizică care a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției), suma de 300 de euro de la două persoane, pentru a-și folosi presupusa influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor examinatori din cadrul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Olt.

Poliţistul a lăsat să se înţeleagă că îi poate determina pe funcţionari ca. indiferent de rezultatele reale ale examinării, să-i asigure unuia dintre cei doi dobândirea permisului de conducere.

Potrivit unui comunicat remis de Direcţia Naţională Anticorupţie, în prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

 - 3 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi, în cazul inculpatului Paraschiv Valentin,
- 2 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi, în cazul celuilalt inculpat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Olt.