I-ar părea rău să piardă primul loc în primărie care i-a asigurat vreme de mai mulţi ani un trai dulce, cu realizări personale dintre cele mai frumoase - chiar dacă greu de explicat. În primul mandat de primar, Ion Birin şi-a cumpărat o casă în localitate, pe care apoi, evident, a modernizat-o. În cel de-al doilea mandat, cel din perioada 1996 – 2000, şi-a achiziţionat un autoturism nou. În mandatul al treilea (2000 - 2004) şi-a cumpărat omul o garsonieră la Slatina. În perioada 2004 - 2008 a lăsat-o mai uşor cu averea: a fost doar viceprimar. Atunci „cerşea“ combustibil pentru maşina de serviciu pe la unii sau alţii. În mandatul 2008 - 2012 şi-a luat omul încă un autoturism nou, Dacia Logan, dar şi un apartament în comună, unul în blocul în care funcţiona pe vremuri fostul SMA. Localnicii spun că pe ăsta l-a închiriat unei doctoriţe de familie pentru o sumă lunară frumoasă, dar pe care nu o regăsim în declaraţia de avere. Să ne aplecăm puţin asupra activităţii consiliului local şi a primăriei, poate găsim acolo sursele acestor bunuri.
Interese suspecte
Nu puţini sunt consilierii locali care s-au plâns în nenumărate rânduri că proiectele de hotărâre nu trec pe la comisiile de specialitate, că şedinţele comisiilor sunt convocate târziu, astfel că ele se ţin cu doar o oră înainte de plenul consiliului local şi că aşa se explică de ce proiectelor de hotărâre nu le sunt aduse amendamente. O astfel de practică este des utilizată ca strategie pentru mascarea unor intenţii ce servesc intereselor cel puţin suspecte.
Poate aşa se explică lucrările pe care unele firme controlate de apropiaţi ai primarului le-au executat contra unor sume de bani foarte mari. Poate aşa se explică şi potenţa financiară a actualului primar care îşi permite să cumpere pentru sine şi pentru fiii săi imobile şi maşini pe bandă rulantă. De toate aceste „realizări“ este legată ideea de comision. Gazeta Nouă a intrat în posesia unei declaraţii ce aparţine unui funcţionar al Primăriei Vâlcele, al cărui nume îl vom trece sub tăcere din motive lesne de înţeles, care face dezvăluiri pe marginea modului în care instituţia condusă de Ion Birin a plătit „la greu“ lucrări executate de anumite firme.
Lucrări la preţuri exorbitante
Unul dintre apropiaţii edilului care a lucrat pentru Primăria Vâlcele este Ion Gheorma, patronul firmei SC Cristadi Cons SRL. În 2010 această firmă a încasat pentru mici reparaţii la Şcoala Mandineşti 260 de milioane de lei vechi. În conturile aceleiaşi firme au mai intrat 250 milioane lei vechi pentru lucrări la heleşteul de la Dealul Mare. Suma este exorbitantă dacă ţinem cont că acolo au lucrat patru zile numai două persoane. La heleşteiele de la Mandineşti şi Olteni s-a lucrat vreme de cinci zile cu un buldoexcavator împrumutat de SC Crisadi Cons SRL, numai pentru utilaj primăria plătind 70 de milioane de lei, deşi nu a existat un contract care să prevadă lucrări cu un asemenea utilaj. În contradicţie cu timpul afectat acestor lucrări, în cazul celor trei investiţii procesele verbale de recepţie sunt pline de lucrări: îndiguit, compactat, betonat, montat câte trei ţevi de supraplus şi una cu capac de golire etc.
Din demolarea parţială a două şcoli vechi (Bărcăneşti şi Olteni) primăria a pierdut financiar, pentru că într-un caz componentele acoperişului dat jos au fost vândute unei firme care a plătit 200 milioane de lei vechi, iar în celălalt caz s-a aplicat o neaşteptată compensare cu firma lui Gheorma, care efectuase o lucrare la sediul primăriei. Şi aşa circa 400 mp de acoperiş a compensat doar contravaloarea chituirii tocăriei de la sediul primăriei.
„De calitatea lucrărilor la cele trei heleşteie se ştie, ştim cu toţii, au fost discuţii aprinse şi în consiliul local, bine că nu le-am aprobat şi pe cele de la heleşteul de la Bărcăneşti, propuse tot de primar, că mai ieşea ceva şi de-acolo. În concluzie, tot ce s-a făcut s-a făcut pentru comisioane; barem să se fi făcut bine şi cu folos“, arată în declaraţie funcţionarul primăriei.
Afaceri bune s-au făcut şi cu transportul bălegarului, dar şi cu pietruirea uliţelor, lucrări efectuate de o altă firmă „prietenă“, SC Tehno Trans SRL Bucureşti, controlată de un anume Vasile Strejescu, născut în comuna Mărunţei, judeţul Olt.
SC Tehno Trans SRL a încasat 400 millioane de lei vechi după ce a transportat bălegarul „de la Florea lui Butoi“ şi pe cel acumulat în cătunul Olteni, dar şi 600 milioane de lei după ce a „băgat balast pe ici, pe colo“, aşa cum spune sursa citată.
Şmecherii s-au făcut şi cu banii obţinuţi din taxele de la târg. Primarul comunei îşi face pe site-ul primăriei campanie electorală cu fel de fel de investiţii pe care le va realiza el în 2012, dar nu explică oamenilor cum a cheltuit 1,2 miliarde de lei vechi obţinuţi din activitatea târgului, în condiţiile în care în ultimul mandat investiţiile în incinta târgului sunt vreo câteva zeci de metri cubi de balast şi acoperirea unui tronson cu ţiglă.
Apropiaţi ai primarului mai spun că cei care au efectuat lucrări la heleşteul de la Călmăţui şi-au bătut joc de proiect, că la heleşteul de la Mişoaica, unde betonul a fost pur şi simplu aruncat cu lopata, a început să curgă apa prin dig, iar la reţeaua de alimentare cu apă şi de canalizare de la Liceşti, unde au fost băgaţi bani cu duiumul, unele lucrări a trebuit să fie refăcute. De ce? Doar primarul comunei ar putea răspunde. Şi nu nouă, ci oamenilor care l-au votat în 2008 şi care acum, înşelaţi în aşteptările lor, vor un alt primar.