La licitaţia pentru concesionarea serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi, întreţinere a fântânilor arteziene şi întreţinerea şi construcţia terenurilor de joacă, a participat o singură firmă, SC Rupiah SRL, care, însă, pentru a corespunde cerinţelor privind obiectul de activitate, s-a asociat cu alte două firme, Fraicom, care se ocupă de locurile de joacă, şi Hiwaters, care se ocupă de fântânile arteziene.
În contractul de concesionare, nu apar numele celor două firme asociate, doar Rupiah, ca lider al asociaţiei. În acest contract, la capitolul XVI, art. 26, se specifică: „Concendentul are obligaţia de a efectua plata către concesionar în termen de 30 zile de la emiterea facturilor. Plata tuturor facturilor se va face către liderul asociaţiei, SC Rupiah SRL”. Asta înseamnă că toate lucrările efectuate de către cele trei firme, prevăzute în contract, sunt facturate o singură dată pe lună, de către Rupiah. Geanina Bobicu, director Rupiah, a declarat că, în luna octombrie, nu s-au făcut lucrări de întreţinere la locurile de joacă şi fântâni arteziene, pentru că „firma nu are obligaţia de a efectua aceste lucrări în fiecare lună”.
Că s-au efectuat sau nu lucrări de întreţinere a locurilor de joacă, aproape că nu mai contează. Cert e că firma Fraicom, asociată cu Rupiah, a emis o factură, pe 8 noiembrie, către Primăria Slatina, privind „reparaţii locuri de joacă şi mobilier urban”, în valoare de 149.705, 09 lei (vezi facsimil). Această factură nu trebuia să fie emisă, nici măcar din greşeală. Este o ilegalitate din toate punctele de vedere, însă una cu dispoziţia „bun de plată”. Pe banii contribuabililor...
Minciuna care dezbină
Vâlcov a declarat că, înainte de concesionare, pentru întreţinerea spaţiilor verzi, cu tot ce presupune acest serviciu, se cheltuiau 2 milioane euro anual, ceea ce ar însemna 7,2 miliarde lei lunar. Pe lângă faptul că externalizarea nu a dus la economii în bugetul local, ci la pierderi, adevărul e spus doar pe jumătate. Surse din cadrul Primăriei Slatina spun că, înainte de concesionare, cheltuielile cu acest serviciu, fără a pune la socoteală costul utilităţilor, se ridicau la aproximativ... 1 miliard lei vechi. Solicităm Primăriei Slatina să arate negru pe alb, cu documente, ce economie a făcut prin externalizarea acestui serviciu. Contribuabilii ar fi interesaţi să afle unde sunt banii lor.