Remus Rădoi, zis Codiţă din Caracal, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală

Omul de afaceri Remus Rădoi, zis Codiţă, devenit celebru în urma cazului Caracal, a fost condamnat la doi ani şi nouă luni de închisoare cu executare pentru 50 de acte de evaziune fiscală.

  În acelaşi dosar, Tribunalul Olt l-a condamnat la aceeaşi pedeapsă şi pe Ionuţ Târnă. Decizia nu este, însă, definitivă şi poate fi atacată cu apel de părţile din dosar.

 În acest dosar, în august 2020, Remus Rădoi a fost reţinut pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

 Potrivit procurorilor, Codiţă este administratorul în fapt al firmei de pază Safety şi este acuzat că, în perioada 2016-2019,  a dedus nelegal TVA în valoare de peste 250.000 lei şi că a folosit bunurile societăţii în inters personal. Prejudiciul adus firmei se ridică la 450.000 lei

 În acest dosar, au fost desfăşurate percheziţii la locaţii din Craiova, Bucureşti şi Caracal, la acea dată Codiţă fiind găsit în Capitală.

 „În fapt, cei în cauză, în calitate de administratori ai unei societăți comerciale specializată în activități de pază și protecție, în perioada ianuarie 2016-august 2019, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, ar fi asigurat declararea și înregistrarea în evidența contabilă de achiziții nereale, de la mai multe societăți furnizoare, în baza cărora a fost dedus nelegal TVA, sustragandu-se astfel de la plata obligațiilor fiscale în sumă de 245.937 de lei. De asemenea, în perioada 2018-2019, cei în cauză ar fi folosit resursele financiare ale societății într-un scop contrar intereselor acesteia, respectiv în scopul de a favoriza o alta societate , administrată de cei doi, producând astfel un prejudiciu de 459.735 de lei”, explicau, la acea dată, anchetatorii.

 Obligaţi la plată

 Tribunalul Olt a decis şi condamnarea firmei de pază Safety Security SRL, aflată în procedura de lichidare judiciară, la pedeapsa de 19.000 lei amendă

 Totodată, magistraţii au admis acţiunea civilă promovată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi îi obligă pe inculpaţii Rădoi Remus, Tîrnă Ionuţ şi SC Safety Security SRL prin lichidator judiciar IGF Expert Consult Ipurl, în solidar, la plata sumei de 245.938 lei cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând prejudiciu cauzat din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală

 A fost admisă şi acţiunea civilă promovată de partea civilă SC Safety Security SRL prin lichidator judiciar IGF Expert Consult Ipurl şi obligă pe inculpaţii Rădoi Remus şi Tîrnă Ionuţ, în solidar, la plata către această parte civilă a sumei de 459.735,47 lei cu titlu de despăgubiri civile.

 Rădoi, acuzat de înşelăciune la CFR

 Revenit în atenţia publică după Cazul Caracal, controversatul om de afaceri Remus Rădoi, zis Codiţă din Caracal, a fost trimis în judecată, în toamna anului trecut alături de alte două persoane, fiind acuzat de fals şi înşelăciune. Concret, codiţă ar fi facturat către mai multe societăţi de stat, printre care CFR, activităţi de pază care, în realitate nu au fost prestate.

 În octombrie 2020, procurorii şi poliţiştii au desfăşurat, în acest dosar, 10 percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Olt.

 Anchetatorii spun că, în cursul anului 2019, cu ocazia executării obligațiilor privitoare la prestarea de servicii de pază la un obiectiv din administrarea companiei de stat, cei doi reprezentanți ai societății comerciale, având complicitatea unui fost angajat al acestei companii, ar fi emis și decontat servicii de pază, care, în realitate, nu ar fi fost prestate, constatându-se că numărul agenților prezenți în obiectiv și implicit numărul de ore de pază decontate a fost semnificativ mai mic față de cel prevăzut în contract, societatea comercială obținând astfel, în mod injust, 254.206,14 lei.

 În același mod, reprezentanții societății comerciale ar mai fi solicitat decontarea unor servicii fictive, în cuantum de 230.537,05 lei, suma nefiind achitată de compania de stat.

 Dosarul a fost trimis, în martie 2023, în judecată.

 „Astfel, au propus unității de parchet competente trimiterea în judecată a trei persoane, dintre care doi reprezentați ai unei societăți comerciale cu obiect de activitate prestarea serviciilor de pază și un fost angajat al unei companii de stat.  Cele 3 persoane sunt bănuite de săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și înșelăciune în formă continuată. Astfel, la data de 31 august 2022, unitatea de parchet a sesizat instanța competentă, respectiv Judecătoria Videle, trimițând spre judecare dosarul privind cele 3 persoane bănuite”, transmite Poliţia Română.

 Reprezentanții CFR s-au constituit parte civilă în procesul penal cu 1.750.721,18 lei (sumă ce reprezintă valoarea totală a contractului și daunele provocate patrimoniului companiei, ca urmare e executării necorespunzătoare a contractului de pază), drept pentru care, în cauză, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile și asupra conturilor bancare deținute de persoanele bănuite, a căror valoare acoperă pretențiile părții civile.