Proxenet din Caracal, încarcerat la Penitenciarul Craiova, mort în condiţii suspecte

Daniel Marinel Bogdan, zis „Cocoş”, din Caracal, deţinut în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova unde ispăşea o pedeapsă de peste şase ani de închisoare pentru trafic de persoane, a murit, sâmbătă dimineaţă, după ce a fost plimbat între două penitenciare şi trei spitale. Familia bărbatului acuză că moartea i-a fost cauzată de un angajat al PMS Craiova, care l-ar fi bătut. Administraţia Penitenciarelor a dispus o cercetare internă în acest caz, în timp ce procurorii Parchetului Craiova au deschis un dosar pentru abuz în serviciu.

La începutul acestui an, Bogdan a fost condamnat la şase ani, opt luni şi 1.324 de zile de închisoare, alături de alţi membri ai unei grupări de trafic de persoane, care a fost destructurată de DIICOT Olt, în septembrie 2014. Bărbatul din Caracal a murit sâmbătă dimineaţa, la Spitalul Universitar din Capitală, iar familia sa acuză că decesul a fost cauzat de faptul că a fost bătut de un angajat al Penitenciarului de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova.

 

Reprezentanţii penitenciarului susţin însă că Daniel Bogdan nu a sesizat niciodată faptul că ar fi victima unei agresiuni şi nici nu a acceptat să fie analizat de specialişti medico-legali. Caracaleanul a fost dus la Spitalul Clinic de Urgenţă din Craiova, însă medicii de aici nu au ajuns la concluzia că acesta ar fi fost victima unei agresiuni.

 

„Familia a venit la penitenciar şi a reclamat cum că a fost agresat de un lucrător, un subofiţer, în data de 27 ianuarie. Ca urmare a sesizării familiei, deţinutul a fost prezentat la cabinetul medical al unităţii, unde nu s-au constatat urme de violenţă asupra lui. Conducerea penitenciarului nu a primit de la deţinut nicio sesizare în sensul ăsta”, a declarat subcomisarul Marian Gînjoveanu, purtătorul de cuvânt al PMS Craiova.


Ulterior, pe 2 februarie, Bogdan a fost internat la Spitalul Penitenciar Colibaşi, pentru efectuarea de investigaţii suplimentare şi acordarea de tratament de specialitate. De aici, el a ajuns, pe 5 februarie, la Spitalul Judeţean Argeş pentru un consult de specialitate, iar în urma acestuia s-a dispus transportarea şi internarea sa la Spitalul Universitar Bucureşti. La unitatea spitalicească din Bucureşti, deţinutul a şi murit, pe 6 februarie, la ora 4.00.

 

În cauză, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. O anchetă a fost deschisă şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care investighează acuzaţiile de abuz în serviciu, aduse angajatului PMS Craiova. Acesta este cercetat disciplinar şi de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

 

„Ca urmare a sesizării familiei, penitenciarul a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, în data de 29 ianuarie. După care, pe 2 februarie, deţinutul a fost transferat într-un penitenciar spital pentru efectuarea de investigaţii medicale suplimentare. Noi nu mai ştim ce s-a întâmplat, mai departe. În prezent, se desfăşoară o cercetare internă, care a fost dispusă de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a mai spus subcomisarul Gînjoveanu.