Părinţii care îşi trimit copiii în clasa pregătitoare nu mai pot da înapoi

Copilul înscris la clasa pregătitoare nu mai poate fi retras decât dacă are probleme medicale dovedite sau nu a trecut evaluarea psihosomatică. Dacă se află în una dintre aceste două situaţii, micuţul este trimis pentru încă un an la grădiniţă.

Părinţii care şi-au înscris copiii în clasa pregătitoare, dar s-au răzgândit şi vor să-i retragă nu o mai pot face. Singura posibilitate pentru retragerea din noua clasă a ciclului primar de învăţământ este dovedirea prin documente medicale că micuţul are probleme de sănătate care nu-i permit să meargă la clasa pregătitoare. De asemenea, copilul poate fi retras şi va rămâne încă un an la grădiniţă numai dacă nu a trecut de evaluarea psihosomatică.


Întrucât clasa pregătitoare este obligatorie, aprobarea solicitării părinţilor de a-şi retrage copiii din clasa pregătitoare este echivalentă cu încălcarea Legii învăţământului. Reprezentanţii ISJ Olt spun că retragerea copilului înscris în clasa pregătitoare este ca şi cum un elev ar refuza să treacă la liceu şi ar rămâne pentru încă un an să repete clasa a VIII-a. În anul şcolar 2012-2013, aproape 6.000 de elevi olteni vor păşi pentru prima dată într-o şcoală, în clasa pregătitoare sau în clasa I.

Topul celor mai cerute şcoli din Slatina

Fie că au ţinut cont de reputaţia unităţilor de învăţământ sau de cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea acolo, părinţii s-au înghesuit să-şi trimită copiii în clasele primare la patru şcoli din Slatina. Este vorba despre Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”, Liceul cu Program Sportiv, Şcoala „Vlaicu Vodă” şi Şcoala „George Poboran”.

 

„Cele mai solicitate şcoli au fost cele care au şi cerut mărirea planului de şcolarizare”, a precizat Mirela Paraschiv, inspector pentru învăţământ primar în cadrul ISJ Olt.

Achiziţionarea de mobilier, în sarcina şcolilor


Deşi avusese deja loc o licitaţie, la Râmnicu Vâlcea, pentru achiziţionarea de mobilier pentru clasa pregătitoare pentru judeţele din Regiunea Sud-Vest Oltenia, inclusiv Olt, aceasta a fost anulată. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au decis să întoarcă acest proces către fiecare inspectorat şcolar.


„În perioada următoare vor trebui făcute achiziţii de mobilier pentru clasa pregătitoare. Noi am avut licitaţia la Vâlcea, am trimis un delegat din partea Inspectoratului să facă parte din comisia de licitaţie, dar înţeleg că totul se va anula şi vor lăsa la decizia judeţelor achiziţionarea acestui mobilier”,
a declarat Mariana Gheorghe, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Olt.


Ministerul a arătat, într-un comunicat, că în ceea ce priveşte mobilierul pentru clasele pregătitoare, sarcina achiziţionării acestuia va reveni şcolilor. Mobilierul cu care vor fi utilate clasele pregătitoare trebuie să fie făcut special pentru micuţi şi să corespundă cu cerinţele lor.