Actualitate

2020-02-17, 16:08:28

Topitoria care funcţiona lângă şcoala din comuna Priseaca, închisă

Topitoria de metale neferoase, care funcţiona în apropierea şcolii şi grădiniţei din comuna Priseaca, a fost închisă oficial, potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Olt.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa, a declarat că notificarea oficială de închidere a activităţii a fost transmisă pe data de 7 februarie. Topitoria a fost relocată în zona industrială a Slatinei.

„Anul trecut, când am verificat acea topitorie, am purtat discuţii cu reprezentantul societăţii şi i-am explicat faptul că nu poate să mai continue activitatea acolo, având în vedere că este la o distanţă foarte mică de o şcoală şi de o grădiniţă. Având în vedere faptul că, acolo, copiii desfăşoară şi activităţi fizice în exterior, i-am explicat că nu este bine să mai lucreze acolo. Drept urmare, agentul economic a considerat că-şi va găsi o altă locaţie, chiar în zona industrială a Slatinei. Din vara anului 2019 şi până în data de 7 februarie nu s-a mai desfăşurat nicio activitate. În urma controlului făcut înainte de data de 7 februarie, am stabilit să ne transmită o adresă oficială prin care încetează definitiv activitatea acolo. În data de 7 februarie, a fost înregistrată această adresă”, a declarat Neacşa.

Topitoria respectivă funcţiona lângă şcoala şi grădiniţa din Priseaca, la aproximativ şase kilometri de Slatina, din anul 2007. Firma care deţine această unitate de producţie a fost amendată în repetate rânduri de comisarii de mediu.

Gheorghe Neacşa mai spune şi că legislaţia privind topitoriile este problematică.

„Avem o problemă în zona topitoriilor, de asta sunt şi amendate, dar aici încă le permite legea. Pe zona industrială, obiectivele mari, se face monitorizarea pe Legea 278/2013 care prevede nişte limite de 200 - 250 de micrograme pe metrul cub. La topitorii, monitorizarea se face conform Ordinului 462/1993, unde limitele sunt undeva la 500 de micrograme pe metrul cub. Într-adevăr, la măsurătorile făcute la coş, la o topitorie, sunt diferenţe de buletine, undeva la 120 de micrograme pe metrul cub”, a mai spus Neacşa.

Comentarii

Redacţia

2020-02-17 16:08:28

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...